Две седмици след като ЕС обяви историческо споразумение да предостави

...
Две седмици след като ЕС обяви историческо споразумение да предостави
Коментари Харесай

Юридически пречки бавят доставката на европейски боеприпаси за Украйна

Две седмици откакто Европейски Съюз разгласи историческо съглашение да даде на Украйна купища муниции, блокът към момента прецизира правните специфики по какъв начин да го приложи в реалност, написа европейската редакция на Politico.

Спорът спря първия по рода си проект за взаимно закупуване на муниции за Украйна. Посланиците на Европейски Съюз се срещнаха в сряда, с цел да обсъдят въпроса, само че не съумяха да реализират забележителен прогрес по един от основните въпроси, съгласно няколко дипломати, осведомени с договарянията.

Ябълката на раздора остава дали тези оръжейни контракти ще отидат извънредно за компании от Европейски Съюз (и по какъв начин да бъдат законово определени), или ще бъдат отворени и за външни производители. Франция упорства парите да останат в рамките на Европейски Съюз, разкриват няколко дипломати. Гърция и Кипър също поддържаха Париж - ход, съгласно някои от дипломатите, който е обвързван с желанието им да избегнат контракти с турски производители.

Двама дипломати прибавиха, че Европейската комисия, изпълнителният орган на Европейски Съюз, също би трябвало да свърши повече работа, с цел да картографира потенциала на фирмите в Европейски Съюз, преди да може да бъде реализирано дефинитивно съглашение.

След като въпросът влезе в застой, посланиците в сряда вместо това се концентрираха върху завършването на по-малко спорна част от съглашението: договорка за даряване на огромни количества муниции на Киев. Дипломатите, които приказваха при изискване за анонимност, с цел да обсъдят деликатните договаряния, споделят, че посланиците са завършили договорката по проекта за подаяние по време на срещата, добавяйки, че правният текст се чака да бъде публично оповестен идната седмица.

Споразумението за взаимно закупуване се образува бързо през последните седмици на фона на опасенията, че снарядите на Киев свършват. Но макар бързането за одобрение на договорката - която цели Украйна да получи 1 милион муниции през идващите 12 месеца - въпросът остава да виси във въздуха. В допълнение към продължаващите разногласия за " дребния шрифт “, има опасения, че отбранителната промишленост на Европейски Съюз няма потенциал бързо да създава мечтаното количество снаряди.

Целта на Европейски Съюз е да започва проекта в три едновременни елементи.

Първо, ще отдели 1 милиард евро за възобновяване на разноските на страни, които могат неотложно да дарят муниции – и вероятно ракети – от личните си въоръжени сили или да пренасочат входящите поръчки.

След това ще задели още 1 милиард евро, с цел да закупи взаимно повече муниции за Украйна и да размени дарените от Европа снаряди.

И най-после, би трябвало да се проучат способи за повишение на способността на Европа да създава оръжията, от които се нуждае за години напред.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР