Две седмици преди изборите, ново политическо противопоставяне. Този път заради

...
Две седмици преди изборите, ново политическо противопоставяне. Този път заради
Коментари Харесай

Напрежение заради броенето на разписките от вота, ЦИК катего...

Две седмици преди изборите, ново политическо опълчване. Този път поради решението на Централната изборна комисия – в деня на вота да се броят и всички контролни разписки от машините. Темата провокира остри реакции, а трима от участниците в изборната конкуренция пуснаха тъжби в съда.

Броене на разписки от машините – на този избор ще има. Решението на Централната изборна комисия това да се случва във всички секции ядоса част от партиите.

„ Ще се броят бележки – тук няма никаква отбрана “, сподели Мая Манолова.

Така с обща тъжба до Върховния административен съд от „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ и „ Продължаваме промяната “ настояха решението да бъде анулирано.

„ Това решение тежко нарушава ИК и е опит да бъдат върнати операциите и кражбата на вот”, добави Манолова.

С тъжба към съда се обърнаха и от „ Демократична България “. Предупредиха, че броенето на разписките ще докара до безпорядък и заподозряха кой има интерес от него.

„ ГЕРБ и Движение за права и свободи имат трайна позиция, че ние би трябвало да се върнем към хартията, че машинното гласоподаване не е удачно решение. ЦИК с това решение на процедура обезсмисли машинното гласуване”, съобщи Надежда Йорданова от „ Демократична България”.

Категорично „ за “ преброяването на разписките към този момент няколко пъти се оповестиха от ГЕРБ. Потвърдиха позицията си и в предходните дни.

„ Единственият риск, който ги плаши е, че може да не съвпадне със софтуера, който да е трансферирал на други партии гласове – както се случи в чужбина и 0,08% ги броиха три дни, до момента в който ги изкараха повече от нашите гласове. И в случай че имаше квитанциите да ги сверим щеше да излезе далаверата”, сподели Бойко Борисов.

В броенето на разписките Българска социалистическа партия вижда спомагателна отбрана

„ Резултатът се образува на база на протокола, който излиза от машината. Това е една спомагателна гаранция, че няма операция на софтуера”, сподели Иван Иванов от Българска социалистическа партия.

От „ ИТН “ и Движение за права и свободи през днешния ден не разясниха тематиката. Техните представители в изборната комисия са дали своят вот „ за “ решението да се броят всички разписки.

A oт ЦИК показаха, че тъжби има към този момент и към тях, съобщи NOVA.

„ Днес постъпиха в ЦИК три тъжби против това решение. Аз съм гласувала срещу това решение, показах мнението си при негативен избор, като представител на ЦИК не бих желала да го коментирам”, сподели Росица Матева

Сега на ход е Върховният административен съд.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР