Две пристанища ще развиват активна дейност в район Аспарухово –

...
Две пристанища ще развиват активна дейност в район Аспарухово –
Коментари Харесай

Две пристанища ще развиват активна дейност в Аспарухово

 Две пристанища ще развиват дейна активност в регион Аспарухово – Рибарско пристанище - Варна и Рибарско пристанище " Карантината “.

За първото Община Варна към този момент е подала документи в Морската администрация за приемане на уверение за експлоатационна валидност. Рибарско пристанище - Варна (бившето пристанище на " Рибни запаси “ ЕООД) бе предоставено на Общината с решение на държавното управление. Предстои Общинският съвет да прегледа промени в Наредбата за установяване и администриране на локалните такси и цени, които включват и новите цени за прилагане на врата.

След приемане на удостоверението на експлоатационна годност, Рибарско пристанище - Варна ще бъде вписано в регистъра на пристанищата на Република България, за осъществяване на пристанищни действия и услуги по Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ). Целта е общината да сътвори основана транспортна връзка по вода сред Морска гара и Аспарухово.

Успоредно с това на територията на Аспарухово се извършва и план за рибарско пристанище " Карантината “. Той се финансира по Програмата за морско дело и риболовство 2014-2020 год. посредством Европейския фонд за морско дело и риболовство.

Обща стойност на плана е 13,7 млн лева, от които 7,9 млн. лева е безвъзмездната финансова помощ о, а личният принос на Община Варна е 5,7 млн. лева Срокът за довеждане докрай е 2020 година Новото рибарско пристанище ще бъде издигнато по план на Центъра по хидро- и ареродинамика към ИМСТ – Българска академия на науките. Ръководител на екипа, създал плана, е проф. доктор инж. Румен Кишев. Подводната хидрография с подробна фотография на морското дъно са дело на инж. Иван Добрев.

Основната цел на плана е обезпечаване на опция за дейно, регламентирано, несъмнено и хигиенично разтоварване, предпазване, първа продажба и спедиция на уловите от риба и водни организми. Реализацията му ще обезпечи стабилно развиване на риболовната активност в общината, опазване на занаята " риболовство “, основаване на нови работни места.

Пристанът е очакван за над 100 плавателни съда. Ще бъдат построени на нови пристанищни уреди за отбрана от ветрово и вълново влияние, за обслужване на риболовни кораби и първа продажба на уловите от прясна риба. Откъм брега ще има огромна рампа за колесари, с цел да влизат лодките в морето, сервиз за ремонт на плавателните съдове.

Рибарското пристанище " Карантината “ ще бъде натурален свършек на Аспаруховия парк, който Община Варна планува да трансформира във втората Морска градина на Варна - с създаване на алеи и места за отдих.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР