Две паметни плочи за спасяване на българските евреи бяха открити

...
Две паметни плочи за спасяване на българските евреи бяха открити
Коментари Харесай

Вицепрезидентът откри в САЩ две плочи за спасяването на българските евреи

Две паметни плочи за избавяне на българските евреи бяха открити от вицепрезидента Илияна Йотова в Лос Анджелис, в музеите на Холокоста и на толерантността. На церемонията участваха оживели от Холокоста и техни близки.


Паметна плоча в центъра на Лос Анджелис ще припомня приноса на българите, рискували живота си, с цел да спасят хиляди други човешки животи.

Историята на този музей стартира през 1961 година, когато няколко индивида от Холивудската гимназия схващат един за различен, че са измежду оживелите от Холокоста. И имат фотоси и облекла от концентрационните лагери.

Решават да основат музей, който да споделя историите за гибелта и за оцеляването. Маир, бащата на Изабела, e измежду избавените.
Изабела Мешуам-Арнаудова: За него 9 март беше вторият му рожден ден. Цял живот е казвал, че това е моментът, в който се е избавил и живее втори живот. Той споделя по какъв начин на неговите родители са разрешили да си купят няколко метра плат, с който е трябвало да ушият торби, в които да съберат най-важните си неща. Те към този момент са били в описи, били са ушили торбите, приготвили са багажа си. И са били подготвени да отпътуват, без да знаят тъкмо накъде.
Помогнали им хора от Кюстендил, които разбрали какво се случва с македонските евреи. Вицепрезидентът Илияна Йотова цитира данни от изследване, съгласно което едвам 50% от хората по света са чували за Холокоста. И прикани да не се позволява корист с предишното и пренаписване на историята.
Илияна Йотова - вицепрезидент: Няма по какъв начин да не сме горди, името на България е записано със златни букви в историята на спасяването на евреите по време на Втората международна война. Ужасяващите истории, които знаем от разказите са нищо спрямо това, което се е случвало 40-те години на предишния век. Не единствено политици и общественици, елементарни българи са се застъпили за това влаковете на гибелта да не потеглят към концентрационните лагери. Днес нямаме право да мълчим. Нямаме право ксенофобията, популизмът, национализмът още веднъж да взимат връх. Да отхвърлят всеки, който е друг от нас.
Оцелял от Холокоста е и Рам Алкалай.
Рам Алкалай: Аз се родих в България, София.
Бил бебе, когато почнали да събират евреите, с цел да ги пращат в лагери.
Рам Алкалай: Аз оцелях с помощта на българския народ. Баща ми беше заставен да работи за железниците, които откарваха евреите от Гърция към Германия и Полша. Чувал ги да плачат и да молят за помощ, само че не е могъл да направи нищо.
Майк е разказал в книга за невероятната история на неговото семейство.
Майк Шипол: Баща ми е роден в Рига, а майка ми в Полша. Те оцеляват, минавайки през 7 лагера.
В детския мемориал в Музея на Холокоста, хората слагат в стената листчета с послания към починалите деца. Вицепрезидентът също написа своето, към момиче от Париж.
Илияна Йотова: Бих желала моята България да избави и теб.
Музеи, паметни плочи и истории, с които предишното учи бъдещето, че не би трябвало да бъде забравяно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР