Две от най-силните военни фракции в Либия, които започнаха вчера

...
Две от най-силните военни фракции в Либия, които започнаха вчера
Коментари Харесай

Враждуващите фракции в Триполи прекратиха сраженията, 27 са убитите

Две от най-силните военни фракции в Либия, които започнаха през вчерашния ден най-ожесточените сражения за тази година в столицата Триполи, прекратиха борбата си, съобщи Ройтерс. На спора е бил комплициран край, откакто едната страна е освободила пълководец на врага, чието задържане провокира конфликта, прецизира организацията.

Здравна работа в Триполи осведоми, че 27 са убитите след сраженията, а над 100 са ранените. В известието не се прецизира дали в упоменатите бройки влизат и бойци, и цивилни.

444-а бригада и Специалните сили за въздържане са две от най-силните въоръжени групировки в Триполи и техните сражения раздрусаха квартали из целия град. Над някои региони се издигаше гъст пушек, а по улиците се чуваха изстрели от тежки оръжия, написа Българска телеграфна агенция.

След подкрепеното от НАТО въстание през 2011 година и разделянето на страната през 2014 година сред враждуващите източни и западни фракции мирът в Либия е мъчно изпълним, отбелязва Ройтерс. 

През 2020 година източните милиции направиха несполучлив опит за нахлуване против Триполи, след което огънят бе преустановен. 

Оттогава насам обаче не е реализиран необикновен прогрес към трайно решение на спора и властта остава в ръцете на въоръжени фракции, които в това време получиха формален статут и финансиране. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР