Две от електроразпределителните дружества у нас - ЧЕЗ и ЕВН,

...
Две от електроразпределителните дружества у нас - ЧЕЗ и ЕВН,
Коментари Харесай

ЧЕЗ и ЕВН подадоха заявления до КЕВР за нови цени на тока

Две от електроразпределителните сдружения у нас - ЧЕЗ и ЕВН, оповестиха, че ще подадат заявки до Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за смяна на цените на тока.


На уеб страницата на ЧЕЗ са оповестени две известия, надлежно от " ЧЕЗ Електро България " и " ЧЕЗ Разпределение България ". Заявлението ще бъде подадено до 31 март, а плануваната смяна е за интервала след 1 юли 2018 година

В известията не се показва тъкмо в каква посока ще бъде смяната. Подаването на заявки за одобряване на цените обаче е рутинна процедура, която се прави от време на време.

" Предложението на „ ЧЕЗ Електро България “ АД ще се базира на правилата, следвани от Дружеството при всяко едно от своите ценови заявки, а точно: покриване на присъщите разноски за реализиране на лицензиoнната активност, според член 31, т. 2 от Закона за енергетиката, посредством установяване на обоснована надценка за активността, елиминиране на кръстосаното субсидиране сред обособените сегменти на контролирания пазар и осъществяване на вменените законови отговорности на крайния доставчик. В декларираните от Дружеството нужни доходи в размер на 581 млн. лева ще бъде отразен цялостния размер на разноските за балансиране на клиентите на „ ЧЕЗ Електро България “ АД, в качеството му на координатор на специфична балансираща група.

Окончателните цени на услугата „ публично доставяне с електрическа енергия” ще бъдат утвърдени от Комисията за енергийно и водно контролиране и ще зависят от наложения пазарен модел, в това число наредбите на Наредба за контролиране на цените на електрическата сила, както и от цената на публичния снабдител за покупка на електрическа сила ", се показва в известието на ЧЕЗ.

Малко по-късно сходно изпратиха до медиите и от ЕВН.

" В сходство с нормативната уредба сдруженията от групата на EVN България – “Електроразпределение Юг “, „ EVN България Електроснабдяване “ и „ EVN България Топлофикация “ ще внесат в КЕВР до края на месец март 2018 година заявките си за одобряване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна сила, които да са в действие от 01.07.2018 година Заявленията ще се базират на Наредбата за контролиране на цените на електрическата сила на КЕВР.

Както и до момента, заявките за нови цени ще следват главните правила за сигурност на доставяне, качество на обслужването, съответна възвращаемост и покриване на оперативни разноски. Заявленията ще отразяват и наложените отговорности на операторите на разпределителни мрежи във връзка с либерализирания пазар на електрическа енергия в България ", декларират от компанията.

Междувременно облаците към договорката за продажбата на ЧЕЗ се сгъстяват. Депутати от Българска социалистическа партия обявиха, че Българската банка за развиване (ББР) взе участие в продажбата. Социалистите настояват, че разполагат със сигурна информация.

Според " Лидови вести ", вестникът, който е благосъстоятелност на чешкия министър председател Андрей Бабиш, ББР ще се погрижи за рефинансирането на към този момент действителен заем към българското поделение на ЧЕЗ от Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Става въпрос за заем от 116 млн. евро, взет през 2016 година. Целта на заема е финансирането на капиталовата стратегия на ЧЕЗ Разпределение България, както и изкупуването на енергийни уреди, част от електроразпределителната мрежа, и ръководството на оборотния капитал на сдружението.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР