Две новоизлюпени есетри бяха открити от научната експедиция, организирана от

...
Две новоизлюпени есетри бяха открити от научната експедиция, организирана от
Коментари Харесай

Две новоизлюпени есетри, открити в българския участък на Дунав

Две новоизлюпени есетри бяха открити от научната експедиция, проведена от WWF напролет и лятото на тази година. След близо 50 дни интензивни изследвания и съвсем денонощна работа на разнообразни места в българския сектор на Дунав се затвърждават паниките за жизнеността на дивите популации от тези антични риби.
 
Уникалното на тази акция бе, че финансирането бе обезпечено от дарения на жители.
 
Експерти от WWF и техни сътрудници от Българска академия на науките изследваха едно евентуално място за размножаване на есетри и две места за отхранване на дребните и откриха едвам две дребни рибки – представители на типа чига, който е със статут на заплашен. За разлика от предходните години, през този сезон не бяха открити новоизлюпени екземпляри от сериозно застрашените типове моруна и пъструга. През нито една от трите години не бе уловена съветска есетра – четвъртият тип есетрови риби, които към момента се срещат в Дунав и които също са сериозно застрашени. При една от двете хванати през този сезон рибки има подозрения за хибридизация с моруна, които би трябвало да бъдат доказани или отхвърлени след разбор на взетите генетични проби.
 
Изчисленията демонстрират, че двете рибки евентуално са се излюпили в сектора сред хидровъзела Железни врата и Видин, уточни Стоян Михов, началник Природозащитна активност във WWF България. Според него измежду вероятните аргументи на едно от местата за отхранване, което обичайно се изследва от WWF, да не бъдат открити дребни моруни и пъструги е почналото изземване на огромни количества баластра благодарение на плаваща драга. Възможно е подводният звук и динамичността на дъното да са прогонили рибките от там. Това е образец за заканите, пред които са изправени тези редки типове, споделя Михов.
 
Освен двете дребни есетри, специалистите съумяха да уловят още четири по-големи чиги. Към тях могат да се прибавят и една пъструга и една чига, уловени от локални риболовци. Те постъпиха добросъвестно и предоставиха рибите на екипа на WWF, с цел да ги маркира и пусне назад в реката. Това е резултат от дългогодишната работа на WWF с рибарските общности, във връзка със заканите и намаляващата популация на есетрови риби в река Дунав, счита Михов. През тази година България удължи с още пет години цялостната възбрана за улов на есетри, настояща от 2011 година Ако такава риба бъде уловена инцидентно, тя би трябвало да бъде върната в реката.
 
За Дунав и за България есетрите са типове, каквито са слоновете за Африка или тигрите за Азия – емблематични застрашени животни, скъпи освен за района, само че и за целия свят, акцентира Михов.
 
Тазгодишната експедиция е трета поредна. През 2014 година екипът на WWF България улови една-единствена новоизлюпена есетра – моруната Апостол, която бе хваната точно на Международния ден на река Дунав – 29 юни, през 2015 година хванатите есетри бяха две – пъструга и чига, които получиха имената Ветрен и Юли.
 
През миналите две години WWF България разсели над 50 000 дребни чиги в река Дунав.
 
Провеждането на експедицията стана допустимо с помощта на 147 загрижени за природата българи, които в последната година подариха общо 9025 лв. за изследване на есетрите, уточни Елена Ганчева, която дава отговор за фондонабирането във WWF България. Все повече хора схващат, че могат да оказват помощ на природата с постоянни дарения, които да обезпечат опция на експертите да работят, показва тя.
 
Събраната сума от дарения обаче не е задоволителна да покрие напълно разноските за тазгодишните изследвания, а следва още доста работа. Отправяме апел за помощ. Всеки може да стане донор онлайн на  SpaseteDivataPriroda.bg/esetra. С по-малко от 1 лев дневно можете да участвате в опазването на тези удивителни същества.
 
Очаквайте видео и фотогалерия от тазгодишната експедиция!
 
За есетрите:
Появили се преди 200 милиона години, есетровите риби са античен тип мигриращи риби, които през днешния ден са на ръба на изгубването. Басейнът на река Дунав е запазил някои от най-важните популациите на есетрови риби в света през днешния ден, като Румъния и България имат единствените към момента жизнеспособни популации от диви есетрови риби в Европейския съюз.
 
Въпреки че са надживели динозаврите, през днешния ден есетрови риби са сред най-застрашените животни, включени в Червената книга на международно застрашените типове на Международния съюз за запазване на природата. До 19-ти век великански есетрови риби мигрират по река Дунав чак до Германия и на тях разчитат доста риболовен общности. Днес обаче три от шестте локални дунавски типове се дефинират като сериозно застрашени, един като заплашен, а два се считат за изчезнали.
 
Основните заплахи пред есетрите са промените в реката (загубата на местата за размножаване и отрастване на рибките и спирането на миграционния им път), замърсяването на водата, свръхуловът и бракониерството.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР