Две нови творби, на артистите BOZKO и BOSOLETTI, се извисиха

...
Две нови творби, на артистите BOZKO и BOSOLETTI, се извисиха
Коментари Харесай

Графити артисти нарисуваха къщата музей на Вапцаров и Столичния инспекторат

Две нови произведения, на артистите BOZKO и BOSOLETTI, се извисиха в центъра на София като част от следващото издание на плана за градско изкуство Urban Creatures. Той е част от календара на културните събития на столицата.

„ Тази година е специфична за Urban Creatures. Девето следващо издание, девет години на превъзмогване на провокации, на втъкаване на „ души ” в стените на града. Urban Creatures 2019 го посвещаваме на създателя и на неговите борби или в резюме #iloveyouhater “, сподели създателят на плана Ясен Гешев.

Стената на Столичния инспекторат на ул. „ Париж ” 5 е най-новото платно на българския актьор Bozko. Аржентинският актьор Francisco Bosolleti, който живее и твори в Неапол, бе поканен да направи своя прочит на поета Вапцаров. 110 години след рождението му, в сърцето на София оживя поетичната стена „ ВЯРА ” на Bosoletti. Вдъхновен от стиховете на Вапцаров, той сътвори творбата си върху надрасканата стена на къщата музей „ Н.Й. Вапцаров ” на ул. „ Ангел Кънчев ” 37.

В Италия Bosolleti основава произведения на свещени за локалната общественост кътчета - да вземем за пример катедралата “Pio Monte della Misericordiа ”, където е последната творба на Караваджо. Храмовата стена на Bosoletti изтънчено разчупва каноните, в които изкуството и религията допират своето ново „ Сътворение ”, а Ватиканът, италианската страна и стотици аристократични семейства дават великодушната си поддръжка за сбъдването и на други креативен плана на аржентинския актьор.

„ ВЯРА ” е основана да уважи късия живот и велико дело на Вапцаров, оставил огнена диря в културно завещание на България. Смел мъж и създател, подготвен на най-великата всеотдайност в името на истината, свободата, вярата – по този начин почувствах Вапцаровата лирика. Най-много ме развълнуваха стихотворенията му „ Прощално ” и „ Вяра ”. Фигурата, която взех решение да изобразя, композира в себе си Живота, Поезията, младата обичана на поета и хората, с които той се отъждествява – една извисена светлост посред безредната заобикаляща среда. Вечният блян и блян против ежедневното „ всичко ”, споделя аржентинският актьор. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР