Две момчета от началните класове мъкнат чували с и стара

...
Две момчета от началните класове мъкнат чували с и стара
Коментари Харесай

Опити боклукът в Истанбул да се събира разделно

Две момчета от началните класове мъкнат чували с и остаряла хартия. Тънките якета, джинси и маратонки, които носят, демонстрират, че децата нямат пари за топли зимни облекла. Майка им, облечена в дълго палто и със кърпа на главата, също носи чувал с боклуци. Насочили са се към общинския камион, спрял в истанбулския квартал Зейтинбурну, написа БГНЕС.
Служители на общината одобряват боклука, теглят го и дават на майката и децата точки, които се зареждат в специфична чип-карта. За предадените 21 кг отпадък Фетие Алатас и двете ѝ деца получават 11 точки, с които могат да пазарят храна в магазина. " Така мога да си разреша да купя нещо за децата ", споделя майката.
Всеки ден идват от ден на ден
Двамата чиновници на общината минават всеки ден през Зейтинбурну, с цел да одобряват, донесен от локалните поданици. Проектът е в ход от два месеца и всеки ден идват от ден на ден хора, с цел да извърнат отпадъците, подлежащи на преработване, в точки за извършване на покупки.
Инициативата е обвързвана и с тежкото икономическо състояние в страната около пандемията. Инфлацията и безработицата порастват. Както споделя Фетие Алатас - един самун към този момент коства две лири, към 20 евроцента. По думите ѝ, даже и парче самун съставлява голяма помощ за нея и фамилията ѝ. Затова утвърждава доста общинския план.
Турция разполага със. Най-бедните от бедните обикалят с колички улиците, с цел да събират от контейнерите тези боклуци, които могат да се преработят. Но семействата в Турция всеобщо не разделят боклука - изхвърлят всичко на едно място.
Вече са събрани 70 тона
Общината в Зейтинбурну се пробва да внесе промени. Ръководителят на екологичната работа Мухамет Киса споделя пред " Тагесшау ", че от ноември до момента към този момент са събрани над 70 тона боклуци, против които общината е раздала точки за извършване на покупки на стойност 40 хиляди турски лири - към 4400 евро. По този план боклукът се събира разделно: метал, пластмаси, хартия, стъкло и електроника.
 Истанбул е пред водна рецесия Истанбул е пред водна рецесия
Моретата от двете страни на Истанбул може да си окажат единствената вода, която градът ще може да види в близко бъдеще, защото равнищата...
" Въведохме тази точкова система, с цел да подтикваме разделното събиране ", показва Киса. Хората като цяло не са задоволително осведомени за преимуществата на разделното събиране, а този план работи тъкмо в тази посока, прибавя общинарят.
Пандемията също способства за това хората да разделят боклука изключително усърдно. Сегашните стопански проблеми затрудняват живота им - приходите им постоянно към този момент на стигат, а общинският план несъмнено им е в помощ, прибавя Киса.
Идеята се употребява с триумф
От своя страна общината продава боклука за преработване и по този начин финансира плана. От това губят единствено уличните събирачи на отпадък, които обикалят контейнерите с колички. Защото колкото повече семейства сами разделят и предават боклука, толкоз по-малко ще отива в контейнерите.
57-годишната Хава Акар също е предала боклука си, а с получените точки е напазарувала в магазина. Те са ѝ стигнали за ориз, леща, яйца, мляко и масло. Това е отлично, споделя тя пред репортера на " Тагесшау ". Но по-важното е, че по този начин освобождаваме природата от боклука, добавя дамата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР