Две къщи – паметници на културата в центъра на Варна,

...
Две къщи – паметници на културата в центъра на Варна,
Коментари Харесай

Жители на ул.Хан Омуртагвъв Варна обжалват план за строеж върху бивша градинка

Две къщи – монументи на културата в центъра на Варна, са застрашени поради иден градеж в градинка на улица “Хан Омуртаг ”. Собствениците са завели цивилен иск за анулация на разрешителното за строителство, защото се притесняват, че основите на постройките им ще бъдат разрушени от подпочвените води, които няма да се оттичат поради отливането на плануваната бетонна плоча зад тях.

Някога тук е имало градинка. Парцелът е реституиран и притежателят желае да строи висока постройка. А мястото е известно с високите си подпочвени води.
Изабела Агопян: Геологът е писал, че при дъжд се подвигат още 60 см. и при тази бетонна плоча, която той счита да хвърли, водата няма къде да отиде с изключение на в основите на прилежащите здания.
Притесненията не свършват дотук.
Изабела Агопян: В плана му няма подсилване на монументи на културата, каквито се явяват 17 и 19 номер, такава дума въобще не е упомената и се тормозим, че първо няма да имаме слънце, второ шанса да ни събори не е по никакъв начин дребен.
На процедура към този момент притежателите на двете къщи нямат достъп до фасадата им.
Изабела Агопян: Примерно не мога да вляза да измажа, тъй като това не е мой терен и няма по какъв начин да вляза действително в непозната благосъстоятелност по документи.
Според основния проектант на Община Варна Виктор Бузев, тези възражения е трябвало да бъдат повдигнати още преди повече от 10 години, когато е юридически градоустрайственият проект. Проектът за градеж бил съгласуван с разрешителното, само че в случай че съдът въпреки всичко реши, че има нередности по документите, може да го анулира.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР