Две години след началото на войната на Русия срещу Украйна,

...
Две години след началото на войната на Русия срещу Украйна,
Коментари Харесай

Факти срещу дезинформация: Разбулване на митовете за НАТО и Черно море

Две години след началото на войната на Русия против Украйна , осведомителното пространство продължава да бъде наранено от опити за манипулиране на публичното мнение. Целите на тези опити постоянно включват понижаване на доверието към основни интернационалните институции като Организацията на Северноатлантическия контракт /НАТО8, към която България се причисли преди две десетилетия. Сред най-разпространените подправени вести е изказванието, че НАТО приготвя „ широкомащабен спор в Черно море “ , като възнамерява потреблението на Варна като военноморска база. 

Основната цел на НАТО е възпирането и защитата , а не подготовката или провеждането на нападателни дейности. Всяко деяние на алианса е под непоколебим либерален и политически надзор, в съгласие с правилата, заложени в основополагащите документи като Вашингтонския контракт. Според Член 5 на този контракт, офанзива против една от страните членки се смята за офанзива против целия алианс, наблягайки отбранителния темперамент на НАТО.

В отговор на нападателните дейности в района България възнамерява основаването на Координационен детайл за ситуационна информираност . Това надалеч не значи подготовка за военноморска база, а по-скоро е мярка за подсилване на сигурността и възстановяване на опциите за наблюдаване на морската конюнктура. Подобни дейности са в цялостно сходство с правото на България да пази своята територия и да подсигурява сигурността на своите жители.

Целенасочените опити на съветската агитация да манипулира историческите обстоятелства, изключително във връзка с град Варна, който е бил бомбардиран от Москва през Първата международна война, акцентират тактиката за влияние върху публичното мнение посредством деформиране на историческата истина.

Твърденията за обществени полемики на тематики, свързани с военни дейности на НАТО , изключително в подтекста на форума в Давос, са очевидна дезинформация. НАТО поддържа своите стратегически проекти и разисквания надалеч от общественото пространство, с цел да подсигурява сигурността и успеваемостта на своите интервенции.

Фактите приказват ясно –  НАТО остава ангажирано със отбраната на своите членки от всякаква експанзия, до момента в който България продължава да работи за подсилване на районната сигурност в Черно море. Важно е да подходим сериозно към информацията, която получаваме, и да търсим истината зад всяка вест, с цел да не станем жертва на дезинформационни акции.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР