Две години след началото на войната красивият украински град Харков

...
Две години след началото на войната красивият украински град Харков
Коментари Харесай

Българин в Харков: Ракетите летят 40 секунди, нямаме време да слизаме в бомбоубежища

„ Две години след началото на войната красивият украински град Харков наподобява много извънредно, само че въпреки всичко животът продължава. Сред всички промени, които бяха направени тук през последните 15 години, има много опустошения. За страдание от огънят тук не е спирал. Може би е имало една пауза към септември 2022 година, когато украинската войска съумя да освободи Купянск и Волчанск – градовете, от които най-често се обстрелваше Харков с дребна артилерия “. Това разяснява в „ Тази заран “ Веселин Кузев - българин, който живее в тежко изумения украински град.

„ След като ги отблъснаха тогава, за месец-два имаше мъртвило. И по-късно започнаха масираните удари от самата съветска територия. От Белгород – най-близкия град, който е в Русия, се стреля най-често с ракетите C-300, което продължава и до през днешния ден. Особено от 29 декември е извънредно тежко. Може би последните 10 дни е малко по-спокойно – през вчерашния ден не е имало обстрел на града. Онзи ден две ракети бяха пуснати от Белгород към Харков и паднаха до Околовръстния път “, уточни Кузев.

По думите му множеството хора към този момент не слизат в бомбоубежище. Нямаме време, защото ракетите, които летят от Белгород към Харков, го вършат за 40 секунди. За това време ние не можем да си обуем обувките и да излезем от жилището. В по-честите случаи първо падат първите ракети в града, а по-късно включват паниките. Разстоянието от Белгород до Харков е 70 км, ракетите летят извънредно ниско и Противовъздушна отбрана защитата не може да ги прихване. Затова градът тук е под подобен непрекъснат обстрел и има непрекъснати опустошения и жертви “, разяснява Веселин Кузев.

„ Това, което върша е да взема дребното дете и да отидем в банята. Правим го чисто психически поради правилото за две стени. При ракети C-300 две стени не избавят, само че чакаме времето, в което ни обстрелват, да премине и по-късно отиваме да заспим “, изясни още той.

„ Животът е комплициран, няма спокойни дни – изключително нощно време, от 22:00 часа до 6:30 – 7:00, живееш много неприятно. Институциите работят, само че когато има въздушна паника, нищо не работи в града – всички магазини, банки, държавни институции. Училищата не работят, и то не тъй като се половината са разрушени, а тъй като не са безвредно място. Само тази нощ в Харков имаше три въздушни паники, което не се счита и за толкоз доста “, описа Кузев.

Той се връща в България четири дни след началото на войната след голям брой премеждия, само че през май 2022 година българинът се връща още веднъж в Украйна.

„ Тук съставлявам ползите на българска компания, която продължава да работи. Нямаше по какъв начин да я затворим и да оставим чиновниците ѝ на улицата “, показа той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР