Две години след началото на агресията на Русия в Украйна

...
Две години след началото на агресията на Русия в Украйна
Коментари Харесай

Само 20% от украинските деца са приобщени към българската образователна система

Две години след началото на експанзията на Русия в Украйна и последвалата бежанска вълна у нас и в Европа, децата и фамилиите не престават да се интегрират в българското общество.

От към 53 300 украински жители в България, почти 40 на 100 са деца, посочи БНР-Радио София Мария Янкова, шеф " Образование " в УНИЦЕФ.

В български учебни заведения са записани 3800 от украинските деца.

80 на 100 от децата и младежите обаче не са приобщени към българската просветителна система. Сред аргументите са: някои не престават да учат онлайн към украински образователни заведения; някои имат вяра, че войната ще завърши във всеки един миг и чакат да се върнат в родината си; съществуват разлики в просветителните системи; при осъществяване на програмата за настаняване се обособиха по-големи общности тук-там, където няма задоволително учебни заведения или благоприятни условия за работа.

България е измежду страните с минимален % деца, включени в просветителната система на приемащата страна. 

Янкова припомни кампанията „ Добре пристигнали в учебно заведение “ от 2022 г. Тогава са осведомени фамилиите за стъпките за записване в детска градина и учебно заведение, както и за позитивите от това - приемане на европейска тапия, образование по български език, друга поддръжка и така нататък

" Това беше опция децата и младежите да рестартират живота си, да имат нормалност, успокоение, нови другарства, социализация – уточни Мария Янкова. – От друга страна рецесията с бежанците сподели някои латентни недостатъци в българската просветителна система. "

Тя не скри, че са получавали сигнали за тормоз в учебно заведение, език на омразата, дискриминация. " Може би трябваше предварителна информация и подготовка на родители и деца по тематиката. "

След 2 години война отговорът на рецесията минава от филантропичен в интеграционен метод. Подкрепата, оказвана в така наречен „ сини точки “, към този момент се трансформира в помощ и услуги през институции на общините.

В момента представители на УНИЦЕФ има в украинските градове Киев, Лвов, Одеса, Днипро, Полтава, Николаев и Харков, където дават филантропична помощ и поддръжка на децата и фамилиите им. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР