Две години след Да оцелееш като родител Елисавета Белобрадова и

...
Две години след Да оцелееш като родител Елисавета Белобрадова и
Коментари Харесай

Откъс от "Да оцелееш като родител 2" от Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова

Две години след " Да оцелееш като родител " Елисавета Белобрадова и Красимира Хажииванова, които сътвориха уеб страницата " Майко блага! " са подготвени с продължение – " Да оцелееш като родител 2 "!

Сборникът съдържа текстове на Елисавета Белобрадова, Красимира Хаджииванова, Йоана Станчева, Оля Антонова, Аксиния Генчева, Илиян Любомиров, Александър Миланов, Ралица Попгеоргиева, Ангелин Балсамаджиев и Захари Карабашлиев, които описват за нормалните паники и безредици, през които идните и сегашни родители минават.

В " Да оцелееш като родител 2 " ще разберете по какъв начин се оцелява, когато си самотна майка на три деца, по какъв начин се претърпява хроничната отмалялост, какво е да имаш " друго " дете и за какво да чуеш, че си болна, от време на време е най-хубавото нещо на света.

От него ще научите и още: по какъв начин да разберем дали сме бременни, или не сме; кои са петте метода да кажем на мъжа, че ще става баща; по какъв начин да идем на маскено празненство, в случай че сме бременни; проблем ли е секс по време на бременност; кои са неприемливите положения за водене на дете на детска площадка; по какъв начин да беседваме с четиригодишно; бърз справочник по приблизително образование; по какъв начин да оцелеем по време на родителската среща – сцена за излагации и още доста други.

" Дневник " показва фрагмент от " Да оцелееш като родител 2 ", възложен от издателство " Сиела ":

Четири смислени новогодишни обещания
Красимира Хаджииванова

Е, още веднъж е 31 декември, скъпи приятелки, и остават единствено някакви си часове досега, в който всички ще се прегръщаме, ще си заливаме обувките с шампанско и ще ревем като мандри­ли, с цел да отбележим фантастичната вест, че сме доживели да изпратим още една година.

И несъмнено, умопомрачени от този факт, ще си обещаваме – едни на други, както и сами на себе си, сума ти простотии, които в никакъв случай няма да осъществим – да спортуваме всеки ден (ХАХА­ХА), да спестяваме пари (да бе, да), да бъдем по-до­330

бри хора (защо??) и прочие подправени неща, които нито разбираме, нито можем да реализираме.

Затова, за многообразие, тази година имам едно предложение – да си обещаем няколко неща, които в действителност имат значение и смисъл. И по този начин, седнете някъде, имате още малко време, преди гостите да са пристигнали и да са почнали да бе­лят фъстъци по килима ви или вие да отидете на посетители и да се напиете като казак.

Сипете си една съветска салата, налейте си една чаша уиски, облегнете се на дивана и незабавно си обещайте следните нещa:

ДА съдебномедицинска експертиза ЖИВИ

Да сме живи, е едно доста хубаво благопожелание, както и една безапелационна база за останалите обещания. Мислете за това да останете живи като за една бетонна плоча, върху която по-късно ще построите отгоре-отгоре някакви стени, ще сложите алуминиева дограма, с цел да не ви духа на кръста, и ще постелете персийски килим, върху който ще се въргаляте като щастлива и преяла мечка цяла година.

Защото, съгласете се, в случай че не сме живи, а сме умрели, няма по какъв начин да спортуваме всеки ден, да пестим пари и да сме доста положителни към другите, по-лоши хора (в случай че това е, което е значимо за вас).

Освен това, в случай че сме умрели, няма да можем да се тъпчем с шоколад и саралия, да пием вино и да вървим на море в Гърция, което също е огромна загуба.

Така че дано тържествено да си обещаем, че и следващата година ще сме живи, като за задачата не пре­сичаме на алено, не вършим неразрешен ляв завой, не минаваме под балкони, когато от Българска академия на науките преду­предят, че ще има червен код за ураганен вятър, не вървим по джапанки да покоряваме планински върхове, не яздим коне, не берем гъби в гората, не се качваме на мотори, не скачаме през прозорци и казано в резюме – не вършим нелепости, които понижават възможностите ни да сме живи.

След като си обещаем да не правим всички тези и още няколко други тъпотии, ще се поста­раем и да сме здрави, за което към този момент е належащо да си обещаем и други неща.

ДА НЕ съдебна експертиза СЪСТЕЗАВАМЕ С ДРУГИТЕ

Интернет, пък и действителният живот, е цялостен с дами, които като че ли идват от други галакти­ки, където да си проведена, изпълнителна и сполучлива майка на три деца, която работи, учи пета магистратура, постоянно е с безупречен ма­никюр и става за фитнес в пет сутринта, очевидно е някаква тройна ваксина, която ти бият още в родилното.

Ако непрестанно се блъскате в супер сполучливи майки, които си гледат децата по най-съвремен­ни, щадящи, разрастващи, когнитивно стимули­ращи, екологично чисти и органично издържани способи, съгласно които в никакъв случай не би трябвало да пови­шавате звук и всяка заран стартирате деня с ус­мивка, изстискан лимон и каша от дива гречка, а в това време вие едвам успявате да сварите едни НЕПЪЛНОЗЪРНЕСТИ макарони със сирене за вечеря и да прочетете небрежно и за шестхи­ляден път " Вълкът и седемте козлета ", а по-късно да заспите като изнемощяла коза на дива­на – успокойте се.

И аз съм по този начин.

Ето, вижте ме – признавам си, че аз съм една майка, която в никакъв случай не е гледала детето си по метода " Монтесори ", още по-малко – по валдорфската педагогика.

Аз отглеждам детето си по метода КРАСИ­МИРА, което значи, че в никакъв случай не съм низала пуканки на пръчка, не съм боядисвала шишарки, не съм правила броеница от бял фасул, нито съм събирала обли речни камъни, които по-късно, в смях и закачки, да оцветим с екологично чисти боички, да им напишем номера и да наредим в ба­нята, тъй че детето да се научи да брои, дока­то се къпе.

Не сготвям курабийки от високопланински ли­мец, не изцеждам сок от биопортокал (а единствено от елементарен, монотонен портокал) и не закупувам органични биосолети по осем лв. парчето, кои­то по-късно да групирам със сълзи на очи от ки­лима и да се пробвам да ги залепя с тиксо.

ПРОСТО НЯМАМ НЕРВИ ЗА ТОВА.

ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ??? УЖАС!

И да, ЗНАМ, че има доста по-добри и съзнателни майки от мен, чиито деца към този момент пеят химна, мо­гат да водят лек и неангажиращ диалог на ан­глийски, а от следващата година ще вървят на съревнование по ски алпийски дисциплини.
И да, ЗНАМ, че всичко е въпрос на организация, обмисляне и ЖЕЛАНИЕ.

Само че в моя живот организацията, плани­рането и желанието ми стигат тъкмо за това, което върша в този момент, и за нищо повече.

И нямам желание да се моря от напън да си потвърждавам противното.И също по този начин считам, че това е напълно обикновено. Пробвайте и вие.

ДА съдебна експертиза УСПОКОИМ И ДА Гражданско отделение ЖИВЕЕМ ТОЯ ЖИВОТ

Това, несъмнено, не значи да зарежете всич­ко и да хукнете към Еквадор, където да потъне­те в опиати и разврат, тъй като веднъж се живее.

Не че звучи зле, само че да бъдем реалисти – да се успокоим и да го живеем тоя живот, в нашия слу­чай значи да престанем да се опитваме да сме свръххора, които събират трохи от пода, тър­чат като катъри, попълнят таблици в ексел, пращат имейли, сгъват стотици скапани чора­пи и се подстригват веднъж на три месеца.

Можем вместо това да си обещаем да я отпус­нем тая сбръчкана душа, да излизаме по-често с другари, да ядем хубава храна и да пием вино или каквото там ни се пие, тъй като, скърбя, че ще ви отчайвам, само че никой на тоя свят няма да ви връчи премия за най-чист килим, за най-добре лъсната плочка в банята или за най-хубаво сварен грах.

За най-добре избърсан под зад хладилника също не съм чувала да дават. Сори.

А в този момент си отпийте от чашата и се направете, че не виждате, че детето ОТНОВО е разсипа­ло кисело мляко по пода. В смисъл – ДА, И НИЕ ВИЖДАМЕ, ЧЕ ТАМ ИМА ПЕТНО ОТ КИСЕЛО МЛЯКО, НО МАЙНАТА МУ.

Ако никой не го избърше, ще изсъхне от единствено себе си.

Наздраве!

ДА съдебна експертиза ОБИЧАМЕ И ДА съдебна експертиза ГРИЖИМ ЗА СЕБЕ СИ

Знам, че за някои от нас това е доста огромно предизвикателство, тъй като, хей, каква любов, каква грижа ти е влезнала в главата бе, Красими­ра, като има да се готви, да се пере и да се върви на работа, с цел да се печелят пари и да се заплащат детски градини, курсове по британски, част­ни уроци по математика и какво ли още не, само че вижте какво – колкото и да ви звучи жалко и из­вадено като от семинар по положително мислене, да се обичате, да си пазите здравето и да се гри­жите за себе си, е в действителност значимо.

Важно е и за вас, и за тези към вас – и децата, и околните, и приятелите.

Никой няма да има изгода от вас, в случай че внезапно получите бърнаут или изпаднете в меланхолия, или станете пияч. ИЛИ И ТРИТЕ ЕДНО­ВРЕМЕННО.

Така че в този момент си обещайте най-тържествено, че през 2020 година ще го карате по-спокойно, ще се обичате и ще се грижите за себе си, няма да се изтезавате, че нещо не сте свършили по този начин, както съдебна техническа експертиза СИ ПРЕДСТАВЯЛИ, че ще го свърши­те, че не сте отслабнали с петнайсет кила, че не сте икономисали шест хиляди лв. за нова кола или че не вършиме по осем хиляди коремни преси дневно.

Вместо това си обещайте, че ще идете на ре­довен профилактичен здравен обзор, както и на мамолог (ето, и аз си го давам обещание публично), а по-късно, в случай че желаете, си обещайте да идете и на астролог, на рейки, на кънки или пък на кино, на шопинг, на масаж или просто някъде на тъм­но, където има легло и възглавница, и няма часов­ник, деца и комшия, който разрушава носеща стена с пневматичен чук.

Аз ви го поисквам от сърце – бъдете здрави, грижете се за себе си, обръщайте си внимание и си позволявайте да си позволявате.

Честита Нова година и наздраве!

P.S. Добре, идете най-сетне да избършете това петно от земята, тъй като виждам, че към този момент ви треперят ръцете от нерви.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР