Две години и половина – толкова по всяка вероятност ще

...
Две години и половина – толкова по всяка вероятност ще
Коментари Харесай

Слатина, Редута и Гео Милев се разминаха на 1 км с пряката връзка до Бизнес парка, Младост, Дружба, новата гара и летището

Две години и половина – толкоз по всяка възможност ще продължи транспортна запушалка в „ Младост “ поради градежа на новата линия на метрото. И това надали ще е краят на неволите, тъй като след време новата линия ще би трябвало да бъде продължена.

Жителите на части от „ Младост “ 1 и 2 остават без тролей номер 5, който до неотдавна беше безалтернативен основен превоз за пътуващите с градския в посока Хотел Плиска, а по-късно към центъра, Руски монумент и мола на Стамболийски. Локалното на Цариградско шосе при болница Света Анна ще бъде отчасти затворено, а другояче наречената „ експресна “ линия 73 ще минава по тясна стръмна еднопосочна уличка след „ Йерусалим “, с цел да се включи в булеварда.

В Младост, несъмнено, живеят последните софиянци, които имат правото да се оплачат от неналичието на други възможности за напредване с градския, като кварталът е може би един от най-добре обезпечените в София и очевидно миропомазан с няколко линии на метро и наземен превоз.

Тези, които ще обслужва новото метро – Слатина, Гео Милев (в огромната си част) и Редута, са в противоположната прекаленост. Без грам подозрение това са едни от най-прецаканите транспортно региони в София, откъдето минават едвам един трамвай и няколко нередовни автобусни линии, много от тях – водещи за на никое място, и нямат даже директна връзка с „ Хотел Плиска “, с изключение на постоянно претъпкания рейс 72. Метрото ще им обезпечи бърз достъп до офис постройките в „ София Тех Парк “, спортната и концертна зала „ Арена София “ и бул. „ Цариградско шосе “ – в региона на болница „ Света Анна “, мола на Цариградско и множеството компании в региона.

От тази позиция нямаше да е толкоз огромна жертвата на живеещите в Младост 1 и 2 –  транспортен безпорядък за известно време, липса на локално на Цариградско шосе, тролей 5 със скъсен маршрут и рейс 73, жертван да е постоянно препълнен, просрочен и в запушване, в случай че метрото в действителност можеше да се брои за завършено с това краткотрайно стеснение, а не зарязваше пътуващите посред пътя…

Последната спирка на метрото Цариградско шосе “ ще обслужи мола, болничното заведение и околните офиси, само че е обречена на продължение – било към „ Интер Експо Център “, „ Дружба “, „ Мусагеница “ или „ Младост 1 “. Предстоящото в даден незнаен миг дострояване на линията е гаранция за още от същото запушване и смяна на придвижването в региона.

На всеки от разновидностите ще се спрем поотделно.

Метростанция „ Младост 1 “: Подобен вид има два безспорни плюса. Първо: Двете станции се намират едвам на километър една от друга и второ – при „ Младост 1 “ и в този момент се свързват две линии – от Центъра в посока „ Бизнес парк “ и в посока „ Летище София “. Сливането на три линии в една метростанция ще улесни пасажерите и ще разреши бързи връзки сред Редута/Гео Милев/Слатина с Младостите, Дружбите, „ Бизнес парка “, летището, жп Гарата на Искърско шосе, Дървеница, Г.М. Димитров и така нататък

Вероятен минус евентуално би бил, че Младост 1 и в този момент е добре обвързван с метромрежата с две линии на подземната железница и може, макар че ще е облекчение за пътуващите, да се вземе решение напъните за доизграждане да се насочат в друга посока.

Метростанция „ Дружба “ или Интер Експо Център : Вариантът „ Интер Експо Център “ на първи прочит не звучи като най-логичният, тъй като още веднъж приключва на Цариградско шосе и е надалеч от жилищни здания. Там обаче и в този момент има огромен буферен паркинг, още повече, че този вид ще разреши включването на пътуващите в сегашните метро линии – в посока летище, Дружба, Младост 3 и 1А, и Център. Минус е, че връзката към Младост 2, 4 и „ Бизнес парка “ ще минава през още едно прехвърляне на Министерски съвет „ Младост 1 “.

Същото е ситуацията с вероятно продължение към Министерски съвет „ Дружба “, само че с един огромен плюс: връзката въпреки всичко ще е с жилищен регион, а не просто с излаз на „ Цариградско шосе “.

Метростанция „ Мусагеница “ : Вариант, който не се разисква толкоз, само че не е изключен или абсурден. Плюс е късото разстояние с последната станция на Окръжна болница и това, че при „ Мусагеница “ двете линии за „ Бизнес парк “ и „ Летище София “ към момента не са се разклонили – т.е без да се прикачват няколко пъти, пътуващите могат просто да изчакват линията, която им би трябвало.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР