Две емблематични къщи в центъра на Пловдив излязоха на пазара

...
Две емблематични къщи в центъра на Пловдив излязоха на пазара
Коментари Харесай

Продават две емблематични къщи в центъра на Пловдив

Две емблематични къщи в центъра на Пловдив излязоха на пазара на парцели при започване на тази година. Става дума за тъй наречените Дом на художниците на бул. " Цар Борис III Обединител " и Зелената къща на ул. " Авксентий Велешки ".

Величествената сграда, намираща се на крачка от Домът на културата " Борис Христов ", е остарялата фамилна къща на рода Бъчварови - известни търговци. Наподобяваща замък, постройката е строена през 1923 година от проектант Стефан Джаков по поръчка на притежателя на имота Щерю Бъчваров.

Имението е издигнато във виенски сантиментален жанр и се отличава с красиви орнаменти по фасадата, както и мозайки и витражи. Според някои архитектурата е мощно повлиял творчеството на карловския проектант Стефан Джаков, който учи във Виена.

Къщата със застроена повърхност 91 кв.м., върху дворно място от 650 кв.м. В момента на пазара на парцели са първия и третия етаж от нея, които са с повърхност от 170 кв.м., дружно с 525 кв./м. от терена, като в този имот има построена обособена сграда. Цената за тези елементи от парцела е 460 000 евро или 2705.88 евро/кв.м.



Вторият парцел е навръх Тунела на Пловдив под Античния спектакъл на Филипополис. Сградата е известна като Домът на художниците. Тя е частна благосъстоятелност и сега е в ръцете на една от известните бизнес семейства на града. Зданието се издига на три етажа, на които до последно бяха ситуирани шедьоври на изкуството. Къщата от години е превърната в изложба, само че през днешния ден търси нови притежатели и орис.

Имотът е с РЗП от 291 кв.м и с двор от още 270 кв.м.. Къщата и е напълно реновиран, със заменени - изолираност, съоръжения, покрив и парапети. Офертите за нея стартират от 450 000 евро, което е равностойно на 1546.39 евро/кв. метър.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР