Две деца от различен пол, изпитващи болка, предизвикват различна реакция

...
Две деца от различен пол, изпитващи болка, предизвикват различна реакция
Коментари Харесай

Възрастните възприемат болката на момичетата не толкова сериозно

Две деца от друг пол, изпитващи болежка, провокират друга реакция у възрастните, които ги следят. До този извод стигнали психолози от Йелския университет. Те предиздвикали възрастни хора да гледат по какъв начин на дребни деца им убождат пръстчето, с цел да им вземат кръв за проучвания. И макар, че и момченцата, и момиченцата реагират еднообразно по време на процедурата, оценката на възрастните се разграничава според от пола им, написа ЕurekAlert.

Наблюдателите считат, че момиченцата ги боли по-малко. Учените изясняват това с вкоренени настройки, които обаче не са потвърдени научно. Психиката на възрастните робува на клишета като „ момчетата са по-търпеливи " или „ девойките са по-емоционални " без учредения.
Участниците в опита били разграничени на две групи. Пуснали им видео с петгодишно дете, на което лаборант взема кръв от пръстчето. Наблюдателите били помолени да оценят равнището на болката, което детето изпитва съгласно тях.
На едната група споделили, че името на детето е Самуел, а на другата - Саманта. Първата група оценила болковите чувства на детето по-високо, в сравнение с втората.
Резултатите от това проучване удостоверяват догатките на учените за джендерните стандарти в подтекста на болката, която изпитва човек според от пола си. Но дано не се не помни, че това е едвам второто проучване от този вид, повдигащо дадения въпрос в педиатрията. Авторите на опита се надяват, че трудът им ще помогне с времето хората да се отърват от стандартите при оценка на болката, която изпитва човешкото създание. Това е от изключителна значимост за съответно оказване на своевременна здравна помощ.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР