Двайсет съоръжения за подземни води в страната вече са оборудвани

...
Двайсет съоръжения за подземни води в страната вече са оборудвани
Коментари Харесай

С 20 сонди ще се изследва химическия състав на подземни води у нас

Двайсет уреди за подземни води в страната към този момент са оборудвани с мултипараметрични сонди за автоматизирано премерване на физико-химичните индикатори. Те ще бъдат експлоатирани от 14 ВиК сдружения на територията на цялата страна, оповестиха от Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС).

Поставянето на сондите е финалният стадий от Дейност 3 по проект „ Подобряване мониторинга на химичното положение на подземните води “. Проектът е финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и с национални средства посредством Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година

Изградено е както локално предпазване на данните от измерванията от мултипараметричните сонди, по този начин и прехвърлянето им към далечен компютър - сървър. Ще бъде предоставена опция за достъп на всяко от ВиК сдружения до съответните данни, които ще се генерират в действително време, осведомиха от Изпълнителна агенция по околна среда.

Към 7 от обновените 20 водовземни съоръжения-пунктове за мониторинг е предоставено и в допълнение мобилно съоръжение за премерване на наличието на манган, желязо, амониеви йони и натрий, показаха от организацията.

Лентата на реконструираните и оборудвани по плана 20 водовземни уреди беше прерязана през днешния ден (29.08), в с. Самораново, каптаж " Купища " от шефа на ВиК-Дупница Красимира Иванова, кмета на Самораново Райчо Цветков и ръководителя на плана Велчо Куюмджиев, оповестиха още от Изпълнителна агенция по околна среда.

На 1 септември ще бъде проведена закриваща конференция по плана " Подобряване мониторинга на химичното положение на подземните води ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР