Двата нови изпита след X клас ще бъдат с времетраене

...
Двата нови изпита след X клас ще бъдат с времетраене
Коментари Харесай

Изпитите след X клас ще са 90-минутни, МОН публикува модела за тях до края на август

Двата нови изпита след X клас ще бъдат с времетраене по 90 минути, а моделът за всеки от тях ще бъде оповестен от Министерството на образованието и науката в края на месец август.

Това заяви за OFFNews зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Двата изпита - по български език и математика - се вкарват от идната образователна 2019/2020 година и десетокласниците ще са първият випуск, който ще се яви на тях.

" След десети клас са планувани изпити по български и математика - още веднъж функционална просветеност и математическа подготвеност. Изпитите ще бъдат 90-минутни. Анализират се резултатите от дилемите, които бяха апробирани през месец юни, което значи, че до края на август ще публикуваме модел на външното оценяване по този начин, както сме задължени да създадем " - сподели зам.-министър Михайлова.

Десетокласниците да не се тормозят от тях, прикани тях. " Най-ценното на такова външно оценяване е да намериш отговор за себе си на въпроса: " Кое зная и кое - не ". Най-малкото, на тях им предстоят две години по-късно държавни зрелостни изпити ", разяснява тя.

На въпрос за модела, който ще бъде оповестен в края на месеца, тя изясни, че той ще съдържа типови задания, няма да съставлява общоприет тест.

" Ако се даде общоприет тест, чисто психически могат да чакат, че тъкмо това ще се падне и, един тип, да се изгубят в матрицата. До края на август моделът ще бъде качен - с условията, времетраенето, с цел да няма нещо притеснително. "

По-рано през месеца МОН разгласява проектографикът за разпределението на образователното време идната образователна година, от който стана ясно, че отпадат изпитите по Човекът и природата и Човекът и обществото след четвърти клас. От диалога ни стана ясно, че те не са дефинитивно отстранени - идната година няма да се проведат, само че това не значи, че последващи години министърът няма да възобнови националното изпитване по тези два предмета.

" Министърът има право, с изключение на български и математика, да разгласи още изпити за национално външно оценяване. Тази година взехме решение да ограничим броя на изпитите, тъй като е година, в която следват новости - за първи път ще има национално външно оценяване за десети клас, след четвърти клас ще бъдат по новите образователни стратегии, нов формат. А и Вие знаете какъв брой постоянно родителите споделят: " Много са изпитите! ", сподели Михайлова и увери, че тази година няма да има изпити по Човекът и природата и Човекът и обществото.

На въпрос дали МОН възнамерява връщането им друга година тя отговори по този начин:

" Нека първо да минат новата образователна година, изпитите, да създадем анализите. С оглед резултатите от държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване за последната образователна година, ние сме поискали от районните ръководства на образованието да извършат разбор на резултатите, тъй като с магическа пръчка резултати не се реализират. За нас е извънредно значимо да се знае къде в действителност би трябвало да се акцентира. Анализът е този, който ще отговори ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР