Двата малки контролно-пропускателни, които не се използват от търговски превозни

...
Двата малки контролно-пропускателни, които не се използват от търговски превозни
Коментари Харесай

Заради ЧВК Вагнер: Литва затваря два гранични пункта с Беларус

Двата дребни контролно-пропускателни, които не се употребяват от търговски транспортни средства, от петък ще бъдат затворени, заяви Литва.

Причините за това са геополитическата среда и смекчаването на заканите от наемниците на Вагнер, които са в Беларус., както и благоприятни условия за ориентиране на потенциала на чиновниците, извършващи гранични инспекции, към други гранични контролно-пропускателни пунктове.

Регионалните сътрудници на Литва ще бъдат съветвани, когато се преглежда опцията за затваряне на още гранични контролно-пропускателни пунктове. Заместник-министърът на вътрешните работи Арнолдас Абрамавичюс съобщи, че затварянето на всичките шест гранични пункта с Беларус по едно и също време ще докара до огромни организационни проблеми.

Преди ден Държавната гранична работа на страната разгласи " спомагателна готовност " на гранична защита заради " внезапно увеличение на хибридната опасност " на границата с Беларус.

Латвия, Литва и Полша започнаха да подхващат незабавни ограничения за подсилване на границите си , опасявайки се от провокации след разполагането на ЧВК " Вагнер " в Беларус.

Миналия месец президентите на тези страни насочиха писмо до генералния секретар на НАТО и водачите на страните от Алианса с апел да подхващат ограничения за противопоставяне на заканите, идващи от Русия и Беларус. В случай на сериозен случай с присъединяване на наемници на ЧВК " Вагнер ", Полша, Литва и Латвия могат по едно и също време да затворят границите си с Беларус, предизвестиха управляващите по-рано.

Полският министър председател Матеуш Моравецки заяви при започване на август, че съгласно Полша и Литва в Беларус има към 4000 наемници от групировката ЧВК " Вагнер ", които могат да бъдат употребявани за провокации.

В случай на сериозен случай с присъединяване на наемници на ЧВК " Вагнер ", Полша, Литва и Латвия могат по едно и също време да затворят границите си с Беларус, предизвестиха управляващите.

Полша към този момент затвори всичките си пунктове с Беларус с изключение на един, откакто публицист от полски генезис бе вкаран в пандиза, а полските дипломати бяха експулсирани. Варшава заяви предходната седмица за желанията си да разположи още 10 000 военни на границата с Беларус, с цел да подкрепят към този момент назначените там войски.

Беларус вкара безвизов режим за жителите на Литва, Латвия и Полша. По информация на беларуските граничари от предишния април към този момент са регистрирани общо над 400 000 пътувания на литовски жители до Беларус. Литовски чиновници предизвестяват, че беларуската работа се пробва да вербува някои от напускащите, употребявайки изнудване и психически напън.

В Литва и Полша се следи и нарастване на мигранти от Близкия изток и Африка, които се пробват да преминат границата. За последните две години няколко пъти се случваха и рецесии с огромни талази мигранти, за които Полша упрекна Беларус, че набира мигранти в небогати страни и ги изпраща нелегално през границата, с цел да подклажда неустойчивост в целия Европейски съюз.

Очаква се балтийските страни и Полша да беседват за благоприятни условия за цялостно затваряне на границата си с Беларус този месец във Варшава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР