Дванайсетокласник от Английската гимназия спечели сребърен медал наМеждународната Менделеевска олимпиада

...
Дванайсетокласник от Английската гимназия спечели сребърен медал наМеждународната Менделеевска олимпиада
Коментари Харесай

Евгени от Английската със сребро от Менделеевската олимпиада

Дванайсетокласник от Английската гимназия завоюва сребърен орден наМеждународната Менделеевска олимпиада в Санкт Петербург. Освен оценката на Евгени Стателов, националният ни тим по химия се завръща с още един златен и един сребърен орден - надлежно на Камен Петров, възпитаник от 12. клас на НПМГ " Акад. Л. Чакалов ", в София и Дамян Францов от 11. клас на СМГ „ Паисий Хилендарски " в столицата. Български отбор взе участие към този момент 15 пъти в оспорваната конкуренция и в него влизат класиралите се на първите 4 места на последната Национална олимпиада по химия.

Състезателната стратегия на Менделеевската олимпиада включва два теоретични и един на практика кръг. На първия научен кръг участниците работят върху 8 задания от разнообразни области на химията. На втория научен кръг работят върху материал, структуриран в 5 обособени области на химията - неорганична, органична и аналитична химия, физикохимия и химия на живота и полимери. За всяка област са дадени по 3 задания. Всеки участник си избира задача от съответната област и работи върху нея. Практическият кръг е синтез - превръщане конфигурацията алфа-аминокиселина и количественото й установяване посредством титриметрия. Максималната оценка, която участниците могат да получат, е 230 точки.

Тази година в олимпиадата в Санкт Петербург участваха 150 младежи от 29 страни от Европа, Азия и Африка. За първи път се включиха Австрия, Иран, Китай, Сирия, Словакия, Хърватия и Чехия.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР