Дванадесетокласникът от Природоматематическата гимназия в Кюстендил Христо Тодоров е един

...
Дванадесетокласникът от Природоматематическата гимназия в Кюстендил Христо Тодоров е един
Коментари Харесай

Грамота „Джон Атанасов" за Христо Тодоров и идеите му срещу атаки над невронните мрежи

Дванадесетокласникът от Природоматематическата гимназия в Кюстендил Христо Тодоров е един от двамата носители на тазгодишната грамота „ Джон Атанасов - дебютен пробив в региона на компютърните технологии ". Отличието се връчва на възпитаници, студенти и млади експерти, постигнали високи резултати с авторски планове на национални и интернационалните състезания.

Христо Тодоров е създател на три научни и приложни плана, притежател е на оценки от редица влиятелни надпревари. Класиран е за присъединяване в състезанието на Европейския съюз за млади учени 2021-ва и печели премията на швейцарския конгрес за млади гении с авторски план.

Разработката на Христо Тодоров изследва опциите за противникови офанзиви към невронните мрежи и с това оказва помощ за попречване на киберпрестъпления.

„ Ако имаме да вземем за пример една фотография на куче, която бива класифицирана вярно в тая невронна мрежа, ние можем да променим просто един пиксел и тя бъде класифицирана като нещо тотално друго. И се оказа, че по този метод могат да бъдат изграждани офанзиви, да вземем за пример против самоуправляващи се коли или против системи за лицево различаване. И с това, с което се занимава моята разработка, е да основа нови типове офанзиви, които са по-ефикасни, по-бързи и са по-добре измислени, тъй като това е единственият метод да ги закаляваме, по този начин да кажем, невронните мрежи и те да стават по-стабилни. Невронните мрежи, които са по-стабилни, могат да бъдат атакувани по-трудно ", разяснява Тодоров.

За него всичко почнало от интерес към математиката:
„ Започнах да отивам на надпревари и оттова се възпламених по нея. После се придвижи ползата ми към компютърни науки, някъде към шести клас, започнах да играя игри. И по този начин, малко по-малко се възпламених към програмирането ".

След като приключи гимназия Христо Тодоров възнамерява да учи в чужбина, а по-късно:
" Да се върна в България, това е проектът към този момент ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР