Дванадесетокласник от Пловдивската духовна семинария ще донесе Благодатния огън за

...
Дванадесетокласник от Пловдивската духовна семинария ще донесе Благодатния огън за
Коментари Харесай

Семинарист ще донесе Благодатния огън за Пловдивската епархия

Дванадесетокласник от Пловдивската духовна семинария ще донесе Благодатния огън за цялата Пловдивска епархия. Да държи в ръцете си светинята и да я раздаде на хората за Великден е премия за зрелостника Иван Щътов. Той е определен всред съучениците си за отличните резултати, които е посочил през петгодишния курс на образование в духовното учебно заведение.

Пловдив

За първи път Благодатния огън ще се носи от възпитаник и това е огромна чест за Семинарията, споделя нейният ректор отец Добромир Костов. Той ще придружи възпитаника си Иван Щътов до летище София, с цел да посрещнат делегацията от Йерусалим, която ще донесе божествената светлина.

Добромир Костов, ректор на Пловдивската духовна семинария " Св. Св. Кирил и Методий ": " Иван е доста любознателен, непретенциозен, доста се вълнува, преживявайки всички духовни наслади в църквата. Наистина бих го показал за образец за подражателство и по този начин ми се желае всички негови връстници освен съучениците в духовната семинария, изобщо в България, да бъдат малко най-малко като него ".
За дванайсетокласника Иван Щътов преместването на огъня до митрополитския храм на Пловдив е огромна отговорност.
Иван Щътов, семинарист: " Взимането на този Благодатен огън, на тази Велика реликва на православието е нещо доста огромно и вълнението също е доста огромно. Затова се вълнувам и не мога да изкажа насладата, която ме чака. Аз съм мощно набожен християнин и това просто може би още повече ще ме ускори във вярата ".
Горд от достиженията на Иван бил и неговият дядо, който е духовник в църквата на град Куклен. Под негово въздействие момчето мечтае да стане свещеник.
Иван Щътов, семинарист: " Аз като дребен имах и една друга фантазия - да стана футболист, само че той постоянно ми споделяше, че едното ще над делее над другото и че това ще е вярата, православието и по този начин се случи ".
Бъдещият зрелостник се надява на есен да продължи образованието си в духовната академия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР