Дванадесет фирми и обединения подадоха оферти за участие в откритата

...
Дванадесет фирми и обединения подадоха оферти за участие в откритата
Коментари Харесай

12 са участниците с интерес към избора на инженер-консултант за газовата връзка Гърция - България


Дванадесет компании и обединявания подадоха предложения за присъединяване в откритата процедура за избор на инженер-консултант за създаване на междусистемната връзка Гърция – България. Офертите бяха отворени обществено през днешния ден в офиса на плановата компания ICGB.

В процедурата предложения са подали следните участници:

Обединение „ МГВ Консултант “

Обединение TECHINT – COMPAGNIA TECNICA INTERNAZIONALE S.p.A. & TECHFEM S.p.A.

Enereco S.p.A.

TECHNIP ITALY DIREZIONE LAVORI S.p.A.

Консорциум C&M-Asprofos-S Energy-Miks

ДЗЗД " Консулт Еврогаз "

Консорциум „ РИНА “

ILF Beratende Ingenieure GmbH

Консорциум „ ТИБЕИ “

" Ти енд Ти Системи " СРЛ

Обединение " Външно наблюдение газопровод Гърция-България " ДЗЗД

Обединение " ДжейВИ Интерконектор 2018 "

Изпълнителният шеф на ICGB от българска страна Теодора Георгиева приветства всички участници в процедурата и напомни значимостта на ролята на инженер-консултанта за реализирането на плана. „ Това е активност, основна за ръководството и контрола на реализацията на IGB във етапа на подготовка и осъществяване на строителния развой “, съобщи тя преди началото на общественото съвещание.

Ангажиментът включва оказване на подпомагане на възложителя за реализацията на плана по време на строителството досега на стартиране на газопровода в употреба, както и ръководство на всички свързани с плана съществени контракти - в това число контракта за доставка на линейни тръби и контракта за възлагане на работното планиране, строителството и доставки. Прогнозната стойност на публичната поръчка се дефинира на обща сума от 8,45 млн. евро без Данък добавена стойност.

Възлагането на публичната поръчка за избор на инженер-консултант е основен стадий от реализацията на плана, защото е една от последните стъпки преди пускане на строителните действия.

Проектната компания и нейните акционери ще основат всички нужни условия за осъществяване на транспарантна, справедлива и недискриминационна процедура в изискванията на почтена и лоялна конкуренция.

Проектът за създаване на междусистемната връзка Гърция–България е основен за осъществяване на задачите, свързани с диверсификация на енергийните доставки. Връзката ще обезпечи достъп до Южния газов кулоар, посредством който страната ни и районът на Югоизточна Европа ще получават природен газ от Каспийския район, съществуващи и бъдещи терминали за полутечен природен газ и други. Междусистемната газова връзка е стратегическа и за реализирането на концепцията за създаване на газоразпределителен център в България. Интерконекторът Гърция-България е избран за един от плановете от общ интерес за Европейския съюз.

Проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България) се осъществя от смесеното капиталово сдружение „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, записано в България през 2011 година с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). Съакционерът IGI Poseidon e сдружение, записано в Гърция, с акционери гръцката обществена газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%).

В сходство с устава си, „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД следва да бъде притежател на газопровода IGB, като прави финансиране на реализацията му, разпределение на преносния му потенциал и приемане приходите от преноса на природен газ.

Газопроводът IGB се проектира да се свърже с гръцката национална газопреносна система в региона на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в региона на гр. Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, диаметърът на тръбата - 32’’ - и планов потенциал до 3 млрд.м3/година в посока Гърция-България. В взаимозависимост от пазарния интерес към прилагане на по-голям потенциал и опциите на прилежащите газопреносни системи, потенциалът е планиран да се усили до 5 млрд.м3/година, като следва развиването на пазара и по този метод позволявайки назад подаване (от България към Гърция) с в допълнение създаване на компресорна станция. Налице е подписан Меморандум за съгласие сред „ АЙ СИ ДЖИ БИ” АД и TAP AG по отношение на взаимни дейности по отношение на бъдещо свързване на газопровода IGB и с Трансадриатическия газопровод.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР