Двамата бивши министри на регионалното развитие от ГЕРБ - Пeтя

...
Двамата бивши министри на регионалното развитие от ГЕРБ - Пeтя
Коментари Харесай

Аврамова и Нанков са разпитани за магистрала Хемус


Двамата някогашни министри на районното развиване от ГЕРБ - Пeтя Аврамова и Николай Нанков, дадоха показания във вторник следобяд по следствието за градежа на автомагистрала " Хемус " в Главна дирекция " Национална полиция ".

Разпитът на двамата беше разгласен по-рано денем от вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков, който беше " ексклузивен посетител " (по думите на министъра на районното развиване арх. Виолета Комитова) на конференция в Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). На нея беше разкрита на държавния бюджет за ремонт на пътища, като нанесената вреда се прави оценка на към 600 млн. лева, сподели Комитова.

" Това е величествен обир на държавни средства, какъвто ние не познаваме " , сподели Бойко Рашков.

Той сподели, че Петя Аврамова е поискала отсрочване на разпита за понеделник - денят след изборите за президент и парламент на 14 ноември.

Рашков не изключи двамата някогашни министри да не се явят, само че те го опровергаха.

" Можехме да дадем тези пояснения и в понеделник. До 12 май, до момента в който съм била министър, не съм получавала сигнали от нито една конструкция на министерството за нарушавания по строителството на " Хемус ". Хората ще си получат пътищата след изборите ", сподели Петя Аврамова след разпита.

" Не знам за какво се наложи да ни викат 4 дни преди изборите. Преди 3 месеца ходихме в следствието за същото. Как да няма строителни бумаги? Има и за първи, и за втори, и за трети лот. Строителство по лот 4 по наше време не е осъществявано ", сподели Николай Нанков.

Той попита за какво министър Комитова работи по тези контракти и заплаща по тях, като са противозаконни. Служебният кабинет е направил заплащания единствено за строителството на първия лот по автомагистрала " Хемус ", за който има всички документи.

Според Нанков " всички задатъци са обезпечавани по законовия ред ". " Всеки лев на българския поданик по инхаус договорите е гарантиран ", съобщи Нанков.

Договорите за строителството на " Хемус " не са обезпечени с банкови гаранции, а със застрахователни полици през обвързваното с предприемача Христо Ковачки ОЗК " Застраховане " и
" ДаллБогг: Живот и Здраве ".



Адвокатът им Менко Менков, който ги придружаваше, означи, че има два отчета на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ). " Те са идентични и безапелационни, че няма нарушавания в активността на " Автомагистрали ". Не видях доказателства. Целта е приканване от през днешния ден за през днешния ден. Клиентите ми да изоставен предизборните си акции. Разходката беше непотребна. Със същия предмет беше и в Националната следствена работа преди 3 месеца ", сподели юрист Менков.

Преди разпита им водачът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи в Раковски, че е посъветвал Аврамова и Нанков да се явят в Министерство на вътрешните работи в понеделник след изборите.

" Мисля, че стана ясно демокрацията на Радев какво е. Петя и Нанков ще ги викат, с цел да ги разпитват. Ще отидат единствено с цел да ги снимат. Аз преди 10 минути ѝ споделих да каже на тези, които желаят да я разпитват, да им каже да ѝ изпратят призовка или да отиде в понеделник. Тя в този момент би трябвало да си остави акцията, с цел да прави на Радев сеир ", сподели Борисов.

В края на предходната седмица Министерство на вътрешните работи заяви, че 60 млн. лева, получени за един от секторите на автомагистрала " Хемус ", който се строи нелегално (лот 5), са изтеглени единствено за ден от банка без предварителна поръчка, в сакове и чували. След това парите са преведени на буферна компания, с цел да бъде прекратена връзката сред комерсиалното сдружение, подписало контракта, и крайните реализатори на строително-монтажни работи.

Буферната компания неотложно превеждала парите по сметки " към основани за задачата кухи компании, регистрирани на обществено слаби и ниско грамотни лица, огромна част - престъпно проявени ".

Днес Бойко Рашков съобщи, че едно от основните настоящи лица в схемата към този момент е открито. Той отхвърли да назове името му, базирайки се на следствената загадка.

" Никога не съм си представял, че може да се прави подобен величествен обир... Не може Борисов да не е знаел! Той е този, който би трябвало да понесе цялата отговорност " , сподели вътрешният министър.

Бойко Рашков не отговори на въпроса дали Министерство на вътрешните работи е привикало на разпит и водача на ГЕРБ. Обясни, че не се меси в следствието по случая.

Вътрешният министър означи, че след следствията на Министерство на вътрешните работи прокуратурата също се е захванала със случая и към този момент имало назначени 4 - 5 прокурора. Очакванията на Рашков са прокуратурата да повдигне обвинявания на отговорните за " грабежа ".

След толкоз разкрития ще продължи ли тандемът Аврамова - Нанков да поддържа сериозния звук към министър Аврамова, попита Рашков.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР