Двама възрастни, три деца, куче, котка и много гости... Поддържането

...
Двама възрастни, три деца, куче, котка и много гости... Поддържането
Коментари Харесай

Roomba i7 – роботът, в който всички се влюбват

Двама възрастни, три деца, куче, котка и доста посетители... Поддържането на чист дом от дълго време ме бе трансформирало в един актуален Сизиф. Непрекъснато търкалях огромни и дребни прахосмукачки, както и всевъзможни уреди за разчистване със подозрителен резултат. Включвах нещо, то се препълваше бързо, чистех него, след това чистех пода, след това отново него и по този начин до безспир.

Разбира се, че първо бях скептична. Технологии, технологии, само че чак път толкоз! Такова малко нещо да чисти единствено, да помни и да се ръководи толкоз елементарно?! Така си мърморех, до момента в който гледах клиповете на Roomba или слушах хвалбите на приятелките си.

Но пролетта пристигна. А с нея и падащите косми на любимците у дома. Престраших се и поръчах iRobot Roomba i7+. Когато видях огромния кашон ми прималя. Представих си всички тези рекламирани артикули, които на екран наподобяват по един метод, а като ги купиш и отвориш се оказват напълно разнообразни. Какво ли страшилище ще излезе в този момент отсам – скептицизмът ми ликуваше, до момента в който отварях придобивката си.

Дизайн

Вътре освен, че нямаше страшилище, само че се бе настанило същинско украшение. Визията на екран се разминава с тази онлайн – права бях. Само че в моя изгода – роботът беше освен дребен, стилен и моден, само че и същински хубав. Съвсем умерено можеше да бъде взет за аксесоар от нечий артистичен дом с тази негова сиво-черна външност. Толкова грациозен и изчистен, че даже дръжката за носене се прикриваше от логото.

Бях възхитена. Не. Вече бях влюбена!

Сега оставаше и да работи добре, скептицизмът ми се прокашля, само че аз погалих облата, симпатична формичка и изцяло го заглуших.

Ама тя в действителност се ръководи с един пръст! Няма кабели, няма тръби, няма голям брой плъгини или настройки. Нищичко ненужно няма. Само аз и тя! Или той. Още не бях решила.
Бутоните са едвам открояващи се, а не грозно изпъкнали. Така дизайнът се потвърждава освен като елегантен, само че и като образован, тъй като попречва влизането на прахуляк и затрудняването на работата.
Първо го пуснах на паркета. Същият този паркет, затрупан с кучешки и котешки косми.
И ето най-хубавото – той е спокоен! Очаквах шумът да е обратнопропорционален на компактния му размер, само че нито един от уредите ми за разчистване преди този момент не беше толкоз спокоен.

Картографиране

Докато се радвах обаче не можех да не виждам безредния му ход. Той се движеше на някакви негови си траектории, пропускайки косми и боклучета пред себе си. Поне е хубав, въздъхнах, а скептицизмът ми към този момент сплиташе плитки от нервите ми. 

Не може пък да е чак толкоз несръчен. Нека изчакам още малко, а в случай че нищо друго не помогне, ще взема да прочета инструкциите, както поучава Мърфи в неговите закони.

Ами ето – роботът е оборудван с умната технология Imprint, посредством която първо учи помещението и го картографира, с цел да го почисти най-оптимално. Може да запамети цели 10 стаи и по този начин, в случай че го дам на родителите ми, които живеят под нас, той ще чисти по един метод при тях, а по различен при мен.

И всичко това единствено посредством гласова команда! Най-накрая някой да ме слуша в тая къща!

Може да не се изчаква първо да опознае помещението, а да се избере режим по едно и също време с почистването. Така шокът, че не гълта отпадъци, до момента в който се движи ще може да се избегне. Аз изчаках да изучи всичко из стаята и да стартира същинското почистване.

Чистене

Разбира се, че започнах да вървя след него, с цел да се убедя, че козината от пода изчезва и праха изчезва, не щеш ли и една солетка изчезва, дори и цяло топче от зърнена закуска. Дотук добре, споделих си. Но дано забележим какво ще стане към плота, където доскоро най-малкото ми дете откри пакета с брашното и в този момент там са Млечният път и Сахара, събрани дружно.
Той пристигна и не остави прашинка от каквито и да било земни или неземни обекти. Все едно в никакъв случай в тази къща не е имало брашно.
iRobot Roomba i7+ автоматизирано настройва височината на почистващата глава, тъй че двете четки да се приспособяват към пода. Едната четка разчетква мръсотията от подовите настилки, а втората се движи в срещуположна посока, с цел да повдигне мръсотията. И вместо четки с косми, които е допустимо да пропуснат нечистотия или да се огънат, гъвкавите четки за разнообразни повърхности обгръщат пода и почистват всичко, си изяснявам осъщественото преди малко знамение от описанието на робота.



Прецизност и старание

Тъкмо желаех да го спра, да го прегърна и да танцувам с него, той влезе под дивана. Успя да отиде там, където аз слагах три плъгини на предходната си прахосмукачка, с цел да доближи. И освен отиде, само че и почисти. Продължих да чета, с цел да си обясня и това чудотворство на моя робот:
Той има високо-ефективен филтър, който улавя до 99% полен, акари, кучешки и котешки алергени, а патентовата технология Dirt Detect™ разрешава чистенето на по-замърсените сектори. Казано простичко, той самичък разпознава по-замърсените сектори и работи по-усърдно там.

Всякакви повърхности

Вече не беше единствено влюбване. Аз изпитвах същински почит към това знамение в дома ми. Притеснявах се обаче от останалите пространства. В едното има стъпала, а другото е покрито с много пълен килим. Ужасявах се, че роботът може да падне от стъпалата или да се задави с килима и край. Да, тъкмо по този начин - към този момент мислих за него като за нов член на фамилията.
Той беше ослепителен с килима или по-скоро килимът стана ослепителен след него. Не съумя да погълне няколко по-едри елементи от играчки, за наслада на децата. А от стъпалата не падна. Истински талант!

Гениалното самопочистване

Не, към момента не сме стигнали до най-гениалното. То е, че когато контейнерът му се изпълни, той отива до неговата Clean Base – автоматизирана система за изпразване на отпадък, която – поемете мирис – изсмуква праха и мръсотията и я слага в запечатана торбичка, която побира 30 контейнера на роботи. При това отстрани връщането на праха във въздуха. Сега си представете тези ужасни, обезцветени от нечистотия търбуси на старите прахосмукачки, които би трябвало да се вадят, изсипват, изтупват, почистват по няколко пъти на почистване. А в този момент погледнете iRobot Roomba i7+ и неговият образован, напряко кавалерски метод да се оправи с натрупването. Как да не го обичаш!



Отчет

И това не е всичко. След като завърши с почистването, той ми се регистрира! Да, тъкмо по този начин! Даде ми доклад какъв брой квадратни метра са почистени, за какъв брой време, какъв брой по-силно нечисти сектори е имало, както и карта на всички места, които е изчистил.
Никой, в никакъв случай до момента не е правил толкоз работа за мен, без да желае нещо в подмяна. Докато сръбвам от чашата си с кафе, той работи. Докато чета, той работи. Докато сготвям, той се върти към мен и работи. Зарежда се самичък, почиства се самичък. Та това не е робот, а знамение!

Домашни любимци

Голямото ми терзание беше по какъв начин ще съжителства с кучето и котката. Взех ги от родителите си и страхливо пуснах Roomba i7+ пред тях, подготвена да скоча и да го избавям от лапите и зъбите им. Кучето се изтегна на пода. Роботът го заобикаляше, а то го гледаше с прочут интерес, протегна няколко пъти мързеливо лапа и след това заспа. Котката обаче потегли след него. Очаквах съскане и нокти, само че тя просто подскочи върху му и стартира да се вози в захлас от горната страна му.



Недостатъци

Всяка себеуважаваща жена намира дефекти на всичко. Дори и на гениите. Роботът ме затрудни съществено в това начинание и въпреки всичко: нетърпелива съм да го очаквам да се зареди – желая да го включвам за всяка паднала троха; изсмукването на праха в Clean Base е шумно; самата самопочистваща база Clean Base е по-обемна от упованието и най-после – цената е леко сложна за преглъщане първоначално, макар че след всеки минал ден се увещавам какъв брой си заслужава.

Член от фамилията

Децата по този начин го харесаха, че оповестиха на всичките си другари, по какъв начин към този момент имаме същински робот у дома и няма да се карам за ястие на солети пред екрана.
Съпруга си подхванах още от вратата:
- Знаеш ли, имам си към този момент Roomba-та. Той е хубав, мощен, и извънредно образован. Не го мързи, не клинчи от работа, оставя ме да пия кафе, да си чета, а той си работи. И нищичко не желае от мен. Мисля, че съм влюбена!
Видях го по какъв начин пребледнява и постепенно се обляга на стената.
- Чакай, чакай – ела да видиш кой е Roomba-та, задърпах го аз и пуснах робота още веднъж.
Съпругът ми го гледа изпитателно, типично по мъжки изчете в детайли всички указания, отново го гледа, отново чете. Накрая ме погледна и възкликна:
- Искаш да кажеш, че мога да си виждам мача, а когато се прибереш цялата къща да е чиста, по този начин ли? Тогава Roomba-та не е той и не е твой. Това е iRobot Roomba i7+ и си е моя!

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР