Двама студенти от варненското Висше военноморско училище “Никола Вапцаров” класираха

...
Двама студенти от варненското Висше военноморско училище “Никола Вапцаров” класираха
Коментари Харесай

Студенти спечелиха конкурс на Европейската космическа агенция

Двама студенти от варненското Висше военноморско учебно заведение “Никола Вапцаров” класираха за първи път страната ни на призово място в влиятелния конкурс на Европейската галактическа организация “Student Aerospace Challenge”.

В конкуренция с над 200 тима от 25 страни планът на Светослав Георгиев и Елена Христова за летище за космолети влезе в тима на 16-те финалисти и след показване получи една от петте специфични награди на ЕКА – за най-хубава презентация.
 Проектът им Проектът им “Космическо око” бе отличен с една от петте годишни награди на ЕКА.
България взе участие за първи път в този конкурс. Другите отличени в разнообразни посоки са тимове от Франция, Англия, Холандия и Гърция. “За разлика от тях ние имахме много по-малко време. Доволни сме, че планът ни бе оценен като използван, стига да има финансиране”, изясни пред “Труд” бъдещият корабен монтьор Светослав Георгиев.

Направеният от него и студентката по навигация Елена Христова комплекс “Космическо око” е за летателни апарати на бъдещето, които изхвърчат отвесно и хоризонтално, с цел да возят туристи в Космоса. Помощ при подготовката на младежите оказали кап. I сан Калин Калинов и доцент Веселка Радева от ВВМУ.

“Летището може да се построи на всички места по света, стига регионът да не е сеизмичен, прохладен и в близост не трябва да има огромен въздушен трафик. По груби оценки инвестицията може да се изплати за десетина години. От ЕКА бяха извънредно впечатлени от концепцията и визията на комплекса”, добави Георгиев. Той и колежката му към този момент работят по нова авангардна концепция за идващия конкурс на ЕКА.

Тя е закрепена географски в България и ще съставлява платформа в Черно море за изстрелване на ракети и спътници.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР