Двама спасени пациенти с онкологични заболявания, благодарение на животоспасяващи операции

...
Двама спасени пациенти с онкологични заболявания, благодарение на животоспасяващи операции
Коментари Харесай

Иновативни операции: Спасени пациенти чрез автотрансплантация на черен дроб

Двама избавени пациенти с онкологични болести, с помощта на животоспасяващи интервенции в болница " Лозенец ". И при двамата е направена автотрансплантация на черен дроб.

И двамата пациенти към този момент са добре и водят пълностоен метод на живот. Двете интервенции са първите, направени у нас.

Тумор на десния бъбрек, засягащ и черния дроб, както и туморен тромб в най-голямата вена в човешкото тяло - вена кава водят 49-годишния Мирослав в болница " Лозенец ". Там претърпява животоспасяваща интервенция.

Мирослав Бенков: Аз се наех да ме оперират и в този момент съм по-добре. Оказа се, че е било съдбовно, в случай че не ме оперират и в този момент съм удовлетворен и от лекари.

Българска национална телевизия: Сега водите втори живот?

Мирослав Бенков: Да, може и по този начин да се каже.

Втори живот живее и Митко. При него интервенцията е по-сложна, защото туморът още веднъж се появява. В здравната литература има разказани по-малко от 10 случая като неговия.

През 2020 година е с карцином на бъбрека и туморен тромб на вена кава. През октомври тази година е открито наново раково заболяване на същата вена.

" Предложиха да се направи интервенция, без която няма късмет. За да може да ми се направи интервенцията, би трябвало по някакъв метод да се изолира и черният дроб, което почти, както по-късно разбрах е половин трансплантация, ми е била осъществена ", добави Митко Свиленски.

И при двамата пациенти е осъществена автотрансплантация на черен дроб.

" Черният дроб се активизира изцяло, изключват се съдовете на черния дроб, употребява се органосъхраняващ разтвор, който ни дава задоволително време да можем да обработим хепаталните вени и да го реимплантираме назад в човешкото тяло. Изключването на черния дроб от кръвообръщението и потреблението на органосъхраняващ серум задачата е да се реализиран чисти резекционни линии, туморът да бъде отстранен изцяло ", сподели още Асен Тодоров, шеф на отделението по съдова хирургия в УМБАЛ " Лозенец ".

Помощ в онко-съдовия център в болница " Лозенец " търсят от ден на ден пациенти с рак. Подобни интервенции са безвъзмездни за тях. Удължават преживяемостта им с няколко години, като дават действителен късмет за изцеление, твърдят лекари.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР