Двама са задържани по случая с опита за финансова измама

...
Двама са задържани по случая с опита за финансова измама
Коментари Харесай

Задържаха двама, точили пари през Facebook профилa на общинска шефка

Двама са арестувани по случая с опита за финансова машинация посредством фейсбук профила на някогашна зам.-социална министърка. Работещите по случая прецизираха, че двете лица са задържани на територията на различен район на страната. Работата по изясняване на събитията към престъпното действие продължава.

Както ви съобщихме през вчерашния ден в едно от известията на измамниците пишело: „ Трябва ми някой свободен, да отскочи до Изипей да ми внесе едно заплащане, че ми е значимо, а няма по какъв начин да отида там сега. Или пък някой работещ там, да се схвана с него. Към 19:00 ч. давам паричките двойно, в случай че би трябвало и ще почерпя “, гласи едно от разпратените известия. Всъщност измамниците посочвали и десетцифрен код, с който трябвало да бъде изработен превод посредством Изипей.

Според осведомени със случая арестуваните са от Габрово и са съумели да приберат стотици левове от „ вързали се на схемата като единствено един от пострадалите е изгорен с 350 лв..

На 4 януари Росица Димитрова, която е някогашен заместник-министър и в този момент шеф Дирекция „ Социални действия и опазване на здравето “ в Община Велико Търново подаде сигнал в полицията, че профилът ѝ във Facebook е разрушен и незнайно лице изпраща известие до приятелите и, че тя има потребност от пари.

„ Никой не е застрахован! Искам да моля към всички, че колкото и да обичате индивида, колкото и да му имате доверие, първо звъннете и изяснете защо става дума “, споделя Димитрова.

Полицията в Търново и ГДБОП се задействали стремително и незаконната мрежа към този момент се разплита. Facebook профилът е върнат на Росица Димитрова. Работи се и по възобновяване на изпратените суми на потърпевшите от хакерската атака, заяви вестник Борба.

От ОД на Министерство на вътрешните работи – Велико Търново също разгласяват редица ограничения против сходни измами.

„ Всеизвестно е, че измамниците са изобретателни и намират метод да се възползват от доверието Ви и посредством интернет. Бъдете бдителни! Не се доверявайте! Не предоставяйте персонални данни и такива за банкови сметки и пароли за интернет профили на други лица! Ако са от приятелския ви кръг първо търсете връзка с тях по телефон или посредством персонален контакт “, приканват от полицията.

От ведомството напомнят, че разчитайки на доверието ви измамниците могат да влязат да вземем за пример във фейсбук профила и да го ръководят вместо титуляра.

„ Една от схемите за това е да ви вкарат в чат с непристойно наличие или подобен за запознанства, по-късно „ другарски “ да предложат да ви изкарат от там, само че ще ви обяснят, че за задачата им е нужен код, който Facebook админът изпраща, за промяна на паролата. В момента, в който им изпратите този код им предоставяте достъп до фейсбук профила си и те стартират да го ръководят вместо вас. Най-често на персонални известия изпращат до приятелите ви молба за заплащания на покупки от интернeт уеб сайтове, с обещанието, че след това ще ви възстановят сумата. Изпращат код към който би трябвало да бъде направено заплащането, който най-често води до уеб сайтове за интернет залагания. Често заплащанията не могат да бъдат сторнирани и парите ви не могат да бъдат възобновени “, изясняват от ОДМВР-Велико Търново.

Друга употребена скица е при стартиране на публикация в уебсайт за продажба на артикули. Най-често по вайбър се свърза възможен покупател, който е безапелационен, че ще закупи продаваната от стока и предлага лицето да употребява новата услуга, предлаганата от куриерските компании за интернeт заплащания. По този метод незабавно се получавате парите, даже още преди да сте изпратили стоката. Изпращат ви линк, отваряйки го „ жертвата “ вижда бланка с логото на куриерската компания, която обаче не е същинска. Попълвайки я вие предоставяте на измамниците персонални данни и достъп до банковата си сметка и те могат да оперират с парите в нея. Докато се усетите сметката ви може да бъде източена “, разкриват от полицията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР