Двама са лауреатите на първата годишна награда „Иван Вазов за

...
Двама са лауреатите на първата годишна награда „Иван Вазов за
Коментари Харесай

Антон Дончев и Гергина Тончева с първата награда на името на Вазов

Двама са лауреатите на първата годишна премия „ Иван Вазов " за нравствен принос - писателят Антон Дончев и дългогодишният шеф на НГДЕК Гергина Тончева. Имената им бяха оповестени на гала в Народния спектакъл на 9 юли, точно на 170-годишнината от рождението на Патриарха на българската литература.

„ Ние сме тези, с помощта на които Вазов е жив. Той си отиде, само че остави след себе си един необикновен галактически транспортен съд, в който спят героите и концепциите му, и те оживяват, когато се съединим с тях, когато им дадем от времето, кръвта и любовта си. Ние подаряваме безкрайност на героите на Вазов ", сподели акад. Антон Дончев.

Носителите на премията „ Иван Вазов " бяха избрани от Фондация „ Основа-та ", чийто ръководител е акад. Дамян Дамянов. Гергина Тончева не участва на събитието и от нейно име премията одобри ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски " проф. Анастас Герджиков, ученик на НГДЕК.

Проф. Анастас Герджиков одобри премията за Гергина Тончева. Снимка: Божидар Марков/Народен спектакъл

Най-големият откривател на вазовото творчество - Милена Цанева, получи най-високото отличие на Българска академия на науките - почетния знак „ Марин Дринов ".

„ Вазов поема на плещите си това, което би трябвало да е задача на едно цяло потомство. Той изиска да трансформира националното ни съзнание в национално самочувствие ", сподели Цанева пред публиката, отбелязвайки, че Вазов е първият професионален публицист, който основава не просто литература, а българознание.

Проф. Милена Цанева с почетния знак „ Марин Дринов ". Снимка: Божидар Марков/Народен спектакъл

След церемонията бе прожектиран документалният филм „ Театър по време на пандемия " на режисьора Борис Радев. В него са направени възстановки на основни събития от историята на Народния спектакъл с присъединяване на артисти от трупата, в облика на Иван Вазов се превъплъщава Валентин Танев.

Вечерта завърши с премиерното зрелище „ О, ти, която и да си... ", режисура на Бойка Велкова. Спектакълът е поетичен колаж по стихове, писма и мемоари на Вазов, основан за 170-годишнината от рождението на националния стихотворец.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР