Двама певци - от Южна Корея и от Русия, поделиха

...
Двама певци - от Южна Корея и от Русия, поделиха
Коментари Харесай

Наградиха най-добрите млади тенори в първия конкурс Гласът на Камен

Двама артисти - от Южна Корея и от Русия, поделиха призовото място на Първия конкурс за млади тенори " Гласът на Камен ". На Античния спектакъл в Пловдив нощес беше галаконцертът на лауреатите на артистичното състезание в памет на тенора Камен Чанев.

Гласът на Камен Чанев още веднъж звуча на Античния спектакъл в Пловдив близо две години откакто популярният тенор напусна земния свят в зенита на креативната си мощ. Запис на Българска национална телевизия с негово осъществяване на Nessun Dorma от " Турандот " изправи на крайници публиката. Лауреатите пяха на същото място мястото, където преди три години Камен Чанев откри фестивала OPERA OPEN. Диригент на концерта беше ръководителят на интернационалното жури световноизвестният тенор Хосе Кура.

" Имаме 24 участници на извънредно високо равнище на надеждност и на качество. Смятам, че най-малко половината ще имат опцията и имат действителния капацитет да се развият и да станат артисти. Считам, че, в случай че от 24-ма тенори 6 стигнат до награди и са почтени да бъдат наградени, това са 25 %, което е извънредно висок % за състезанието ", сподели Хосе Кура, ръководител на журито.

Носителите на Първа премия Джихун Сон и Илиа Сквирский получават парична награда от по 3000 евро и достойнството да са първите лауреати на състезанието " Гласът на Камен ". Те поделиха и специфичната парична награда от 2000 евро, присъдена персонално от международното сопрано Красимира Стоянова.



" Камен постоянно е бил почтен в музиката и в случай че тази извънредно огромна покруса с него не се бе случила, аз съм сигурна че той щеше да продължи доста намерено освен с честността, само че тъкмо с тази негова концепция, която ние сега реализираме състезанието за тенорови гласове ", сподели Красимира Стоянова.

Награден фонд от над 10 000 евро беше поделен измежду лауреатите, имаше още награди от персони и институции контракти за участия в концерти и оперни спектакли. Тенорът Михаил Михайлов получи специфичната премия на името на Камен Чанев - " За почтеност в изкуството " и контракт за присъединяване в театър на Опера Пловдив. Специален привет беше взаимното осъществяване на Красимира Стоянова и Хосе Кура.

Репортер: Владислав Севов

Оператори: Виолин Палейков, Нончо Нончев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР