Двама от задържаните във Великобритания българи по подозрение, че са

...
Двама от задържаните във Великобритания българи по подозрение, че са
Коментари Харесай

„Daily Telegraph“: Двама от задържаните за шпионаж вероятно имат връзки с „Възраждане“

Двама от арестуваните във Англия българи по съмнение, че са съветски шпиониБисер Джамбазов и Катрин Ивановавероятно имат връзки с крайнодясната партия “Възраждане “, написа английското издание “Дейли телеграф “ (Daily Telegraph).

Вестникът, представен от, се базира на източници от София.

Според изданието прокуратурата в София е почнала следствие на активността на Русев, Джамбазов и Иванова поради опасения, че като част от прокремълска мрежа те може да са се пробвали да се намесят в българските избори във Англия.

В България има опасения, че техните хипотетични действия не са били лимитирани единствено до Обединеното кралство, където са основани от към десетилетие и че тяхна задача е била да наблюдават антикремълски фигури, в това число публицисти, в цяла Европа. Прави се инспекция за връзки с партия " Възраждане ", известна със своите антизападни, проруски позиции, написа изданието.

Вестникът е контактувал с компанията The Doctors Laboratory, основана в централен Лондон, където е работила Иванова. Говорител на компанията е споделил пред “Дейли телеграф “:

“Можем да потвърдим, че упоменатото лице е било наето от компанията в предишното. По време на набирането на личния състав е осъществена прецизна инспекция в сходство с фирмената политика. Тъй като това е полицейски въпрос, компанията няма да прави повече мнения “.

Сериозен опит в организирането на избори

Двама от тримата арестувани български жители във Англия по съмнения за шпионаж в интерес на Русия са били членове на секционна изборна комисия (СИК), потвърдиха от Министерството на външните работи (МВнР) за Българска телеграфна агенция.

Катрин Иванова и Бисер Джамбазов в реалност са били ръководители на секционни изборни комисии в Лондон – Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг, съгласно Решение №2325 на ЦИК от 27 март 2021 година Същите са номинирани от българската общественост в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, прецизират от Министерство на външните работи.

От Министерство на външните работи прецизират, че двамата имат опит и в предходни избори - през 2017-а и 2019 година

Катрин Иванов, Бисер Джамбазов и посоченият за водач на групата Орлин Русевса били арестувани от английските управляващи още през февруари тази година.

През януари идната година те би трябвало да се изправят пред съда, като към този момент не са се признали за отговорни.

“Съгласно Изборния кодекс, когато партия или коалиция не е направила предложение, Централната изборна комисия (ЦИК) назначава за членове на секционните изборни комисии лица, препоръчани от ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства или от министъра на външните работи, или оправомощен от него заместник-министър. Ръководителите на съответните дипломатически или консулски представителства, министърът на външните работи или оправомощеният от него заместник-министър могат да вършат оферти въз основа на оферти от организации на български жители в съответната страна “,посочват още от външното ни ведомство.

Говорителят на ЦИК Росица Матева пък добави, че даже арестуваните български жители да са взели участие в СИК, това " по никакъв метод не може да даде отражение в резултатите на изборите, защото става въпрос за работата на групов орган ".

От формалната информация обаче не излиза наяве дали Катрин Иванова и Бисер Джамбазов са били предлагани от политически партии.Засега нито една партия не ги е припознала.

Темата продължава да се следи от английските медии.

Аутсорсинг на шпионаж

Изданието " Спектейтър " пита в заглавие " Дали Путин прави аутсорсинг в България на шпионажа си ".

В обявата се напомня, че " расовите, религиозните и културните връзки не се раздират толкоз елементарно и историческите връзки на България с Русия явно са към момента непокътнати на някои равнища ".

" При състояние че съветските жители във Англия са под строго наблюдаване след нахлуването на Путин в Украйна, не е изненадващо, че Кремъл наподобява се обръща към българските си другари и желае от тях да създадат някои услуги от предишните времена ", се добавя в материала.

Британският в. " Таймс " написа, че двойката измежду тримата български жители, обвинени в шпионаж в интерес на Русия, е отделяла от времето си, с цел да оказва помощ на българи мигранти във Англия. Двойката е разказала по какъв начин е приемала предложения за работа вечерта, с цел да може да прекарва дните си, като предлага на българите, устройващи се в Лондон, безвъзмездни курсове по британски и препоръки по какъв начин да станат английски жители.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР