Двама от всеки трима българи вярват в несъществуващи неща. Казано

...
Двама от всеки трима българи вярват в несъществуващи неща. Казано
Коментари Харесай

Пълнят ни главите с глупости. А ние им вярваме

Двама от всеки трима българи имат вяра в несъществуващи неща. Казано по различен метод: имат вяра на нелепостите, с които ни заливат всеки ден. Защо това е по този начин – коментар на Иван Бедров за " Дойче Веле България ".

Хиляди са се подписали в петиция срещу построяването на джамия пред НДК в София. „ Каква джамия пред НДК?! “, биха попитали множеството българи. В същото време забележителен брой сънародници четат, възмущават се и споделят, по какъв начин една министърка щяла да строи мюсюлмански храм пред Националния замък на културата. Няма значение, че нито министрите позволяват градежите, нито мюсюлманското вероизповедание има такова предпочитание, нито пък някаква парченце от тази история е истина. Лъжата „ хваща дикиш “, а вярващи постоянно се намират. Кой цялостни главите на хората с тези нелепости?

Отговорът получих от един таксиметров водач. Прочел в един от кафявите вестници, че „ ще сменят нотариалните актове, тъй като ще вкарват налог от 60 евро на кв/м, а пък това се постанова поради влизането ни в Шенген “. И в този случай нито някой ще сменя нотариалните актове на парцелите, нито някой смее да възнамерява толкоз безумно висок налог, а още по-малко едното зависи от другото. Успокоих мъжа, че не ни желаят в Шенген и няма да го сполети всичко това.

Много издания тиражират нелепости, тъй като доста хора имат вяра в тези нелепости. И не е известно към този момент кое е яйцето и кое е кокошката - дали доста хора имат вяра, тъй като се тиражират доста неистини, или пък се тиражират доста неистини, тъй като доста хора им имат вяра?

Доказано с цифри

Доказателството пристигна черно на бяло. Изследователският център „ Тренд “ разгласява национално представително изследване, съгласно което две трети от българите имат вяра, че някакви организации преднамерено основават заболявания, с цел да продават медикаменти. Този сюжет е известен в литературата и в киното, само че не е радващо да научим, че 66% от българите имат вяра в нещо, за което няма никакви доказателства. 40% пък имат вяра, че светът се ръководи от скрито общество, вид илюминати, масони и така нататък Успокоението е, че „ единствено “ 25% имат вяра, че същите тези секрети общества и организации пръскат популацията с отрова благодарение на самолети – така наречен химически следи, chemtrails. По този индикатор България не се разграничава от Съединени американски щати, съгласно данните от необятно отразено проучване в американските медии в края на 2017 година

Но пък има едно нещо, по което българите са преди всичко – вярата, че Ванга е предсказала към този момент всичко. Цитираното изследване на „ Тренд “ споделя, че 75% имат вяра в пророческите качества на петричката гадателка. Всъщност, българите не са сами тук – в съветските медии Ванга е не по-малко тачена и известна. Покойната баба Ванга, както е наричана, е неоспорим феномен. Но склонността към всяко събитие да се нагаждат нейни препредадени думи, към този момент е придобила пародийни размери. Над половината българи също по този начин имат вяра, че има хора, които могат да лекуват с техните свръхспособности - няма медицина, няма просвета.

Кое е първо - лъжата или нелепостта?

При такова положение на обществото, изцяло обяснимо е за какво търговски медии експлоатират суеверията и вярванията, с цел да печелят от това. Но дали пък обществото не е в това положение поради нелепостите в медиите? Защо българите да не имат вяра в свръхестествени „ лечители “, откакто в народен ефир им описват какъв брой са рискови имунизациите и им демонстрират усмихнати хора, които се били излекували от смъртоносни заболявания без да вървят на доктор? Защо да имат вяра, че животът им зависи от тях самите, откакто най-големите малките екрани им прожектират хороскопи и дават естрада на „ гадателката “ на този или оня? И за какво да не имат вяра хората в съществуването на секрети общества, които ръководят света и ненавиждат всички индивиди, откакто тв приемникът дава думата и на тези, които изясняват по какъв начин „ американците сами си направиха 11 септември “? Лъжата освен разчита на нелепостта, лъжата създава още нелепост.

Затова в тази ситуация не е толкоз значимо кое е първото – лъжата или нелепостта. По-важно е, че по-малко неистини в медиите е нещо действително постижимо, до момента в който по-малко нелепост измежду популацията е нещо по-скоро пожелателно. И дълготрайно лъжата може да се окаже преди нелепостта, колкото и двете да се възпроизвеждат. Затова данните от проучването на „ Тренд “ са обезпокоителен знак, а не мотив за смешки и вицове измежду осведоменото малцинство. Това е и следващ мотив медиите да си напомнят отговорността, с която са натоварени. Днес излъчват безкритичен репортаж за кмет, който ръси със захар против злополуките. Утре обаче някой ще изфабрикува доктрина по какъв начин малкия екран облъчва с хепатит от екрана и феновете няма да повярват на опроверженията в ефир. Просто ще бъде късно.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР