Двама от тримата задържани по подозрения за шпионаж българи в

...
Двама от тримата задържани по подозрения за шпионаж българи в
Коментари Харесай

ЦИК: Задържаните в Англия Катрин и Бисер са били членове на секции, няма как да са повлияли на вота

Двама от тримата арестувани по съмнения за шпионаж българи в Лондон - Катрин Иванова и Бисер Джамбазов, са били утвърдени за присъединяване на секционни комисии отвън страната в интервала 2015-2021 година, удостовери ЦИК.

Още при съобщаването на новината за арестуваните българи, Би Би Си разгласи, че двама от тях са били в изборни комисии в британската столица.

По-късно Министерство на външните работи заяви, че двамата са били ръководители на СИК в Лондон: Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг - през 2021 година двамата имали и предходен опит в секционни комисии, още веднъж във Англия - през 2017 и 2019 година

Днес ЦИК прибавя, че " лица с имена Катрин Николаева Иванова и Бисер Максимов Джамбазов са назначавани за членове на СИК отвън страната в интервала 2015–2021 година, в това число секретар, заместник-председател и ръководител. "

Централната изборна комисия преди назначение на СИК отвън страната прави инспекция дали препоръчаните за членове лица дават отговор на условията на закона, прецизират от комисията.

От ЦИК обаче отхвърлят внушенията, че двамата арестувани може да са манипулирали изборния резултат в техните секции в Лондон:

Централната изборна комисия не приема внушенията, че е допустимо обособени лица да са в положение да въздействат на резултатите от изборите посредством присъединяване си в състава на секционна изборна комисия. В Изборния кодекс има планувани задоволително гаранции, възпрепятстващи сходна опция.

По-рано тази седмица стана ясно, че през февруари т.г. трима българи - Катрин Иванова, Бисер Джамбазов и Орлин Русев, са били арестувани във Англия по съмнения за шпионаж в интерес на Русия. Засега нито английската, нито българската прокуратура дава елементи по следствието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР