Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване,

...
Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване,
Коментари Харесай

Лекари: Двама от трима българи са с наднормено тегло

Двама от трима българи са с наднормено тегло или затлъстяване, сподели в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция проф. Здравко Каменов, шеф на Клиниката по ендокринология и заболявания на обмяната в Александровска болница.

По данни на Световната банка в интервала 1975-2016 год. гладко се повишава тежестта на българина, като от наднормено тегло страдат 54 на 100 от дамите и 69 на 100 от мъжете. Околната среда, обездвижването, приемът на доста въглехидрати и мазнини, на медикаменти, водещи до повишение на телесното тегло, са аргументите за тези индикатори, добави проф. Каменов.

Разкриха какво способства за преждевременна гибел

Затлъстяването е главен рисков фактор за сърдечно-съдови болести, за диабет, за чернодробни проблеми, уточни още той. По думите му 41 млн. деца над 5-годишна възраст са с наднормено тегло. Примерът за здравословен метод на живот би трябвало да бъде от родителите, само че е наложително да се съблюдават и нормите за хранене в учебно заведение, сподели още той. По думите му 70 на 100 от мъжете и 90 на 100 от дамите в страната ни имат ниска физическа интензивност. Над 68 на 100 от момчетата в България страдат от липса на задоволителна физическа интензивност, а при девойките този дял е 79.9 на 100.

Да се употребяват повече фибри, да се яде постепенно и да не се вечеря късно, да се отделя време и за физическа интензивност, поучава проф. Каменов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР