Двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за

...
Двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за
Коментари Харесай

Несъществуващата управленска коалиция превзема и ББР

Двама от членовете на Надзорния съвет на Българската банка за развиване (ББР) са освободени от постовете си. Това са Валентин Михов и Васил Щонов. Те бяха назначени по времето на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система. Щонов е някогашен длъжностен министър на стопанската система и енергетиката в кабинета " Близнашки ", а Валентин Михов е работил в банковия бранш на България, Германия, Русия и Украйна, приключил е INSEAD.

Принципалът на банката - служебният министър на нововъведенията и растежа Александър Пулев, разгласи решението си с думите: " Дадох червени картони. Понякога с цел да надградим, би трябвало да почистим гнилите ябълки ". Пулев казав това в Русе пред публицисти.

Така в Надзорния съвет на държавната банка остават. Карадимов е последният ръководител на Комсомола към Българска комунистическа партия до 1990 година и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия и " Евролевицата " на Александър Томов.

Деляна Иванова беше народен представител от партията на Слави Трифонов " ИТН ", по-късно заместничка на министъра на районното развиване Гроздан Караджов. Напусналите Има Такъв Народ депутати я дефинираха като човек на Орлин Алексиев.

Като част от Надзорния съвет остава и Стамен Янев. Той е бил ръководител на Българската организация за вложения и зам.-министър на стопанската система по време ръководството на ГЕРБ. В го върна още веднъж Кирил Петков, след което отиде в ББР.

Тази седмица ББР влезе неведнъж в новините.

Първо от ГЕРБ дадоха конференция, с цел да " сигнализират ", че банката е желала да емитира облигации за 1 милиарда лева и да рефинансира остарели отговорности на ББР. Това било станало без глобата на принципал в лицето на министър по времето на предходния длъжностен кабинет и на държавното управление " Петков " по-късно.

Освен това по отношение на тази емисия е бил подписан консултантски контракти за 1 млн. лева. Според специалистите на ГЕРБ този хонорар бил подозрителен, тъй като в това време през ноември т.г. Управителният съвет на ББР се отхвърля да емитира облигации.

Тези обвиненя на ГЕРБ станаха мотив изпълнителният шеф на банката Цанко Арабаджиев да изясни в пространна обява във Фейсбук какво се е случило. Той назова конференцията на ГЕРБ - " тюрлю гювеч от неповторими разкрития, подвеждащи тълкувания и откровени нелепости:
По думите на Арабаджиев с встъпването си в служба през 2021 година новото управление на банката е стартирано преструктуране.Установено е, че преди този момент ББР се " финансира от китайски банки, а не от Европейска инвестиционна банка, БРСЕ, KfW и други, както доста от останалите банки за развиване в района " - макар че ресурсът на изброените институции по предписание е в пъти по-евтин ".Именно тези излъчвания, свързани с неназовани китайски банки е трябвало да бъдат рефинансирани.
След като е открита процедура по издаването, ББР притегля за мениджъри по емисията " едни от най-хубавите капиталови банки, а точно Citi, JPMorgan и ING ", твърди Арабаджиев.

Заради войната в Украйна обаче и неустойчивостта на финансовите пазари издаването на облигациите на ББР става неизгодн. Затова е прекъснато от банката, само че консултантският хонорар остава изискуем. " Като се замислите, 1 млн. лева за емисия в размер на 1 милиарда лева, от която ще се спестят 60-70 млн. лева, не звучи зле, нали? Дай боже всеки държавен чиновник да прави сходни инвестиции… ", продължава изпълнителният шеф.

Ден по-късно по Нова тв той оповестява и нещо, намекнато ден по-рано от Лена Бориславова - банката има необслужвани заеми от времето на ГЕРБ.

Истинският скандал с ББР беше по времето на Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система, когато бе оповестено, че 8 компании са получили над 25% от раздадените заеми " за дребен и междинен бизнес ", което е към 1 милиарда лева

Последствията не закъсняват -изпълнителният шеф на банката Цанко Арабаджиев удостовери тази седмица, че 150 млн. лв. от тях са на компанията, свързвана с Румен Гайтански - Вълка. Самата банка към този момент е влезнала в ръководството на сдружението, тъй като то не си заплаща.

Другите заеми, дадени на известни български предприемачи, водят до имената на Георги Гергов, Делян Пеевски, братя Домусчиеви и Георги Самуилов, чиято компания.

Цанко Арабаджиев изяснява и още нещо - че издаването на облигации от ББР не се нуждае от глоба на министър. " Това е напълно действен развой и решенията са взети от ръководещите органи на Банката в напълно сходство с нормативната база ", споделя той.

Причината да написа това е различен " скандал " по ГЕРБ, който апропо е в цялостен синхрон и с изказаванията на в този момент настоящият длъжностен министър на стопанската система Александър Пулев.

Според ГЕРБ Кирил Петков " не е бил министър ", когато е сменял фрагментите на ГЕРБ в ББР. Става дума за решението на Конституционния съд, че поради непрекратеното си в точния момент канадско поданство, Петков е бил министър в прорез с условията на главния закон да имат единствено български паспорт.

Няколко дни по-късно министър Пулев влезе в същата изразителност, който сподели, че поради решението на Конституционен съд актовете на Петков като министър на стопанската система могат да бъдат оспорени, в това число и тези, свързани с кадровите промени в ББР.

ГЕРБ стигаха по-далеч - Десислава Атанасова непосредствено изясни, че Петков " не е е бил министър " и актовете му са противозаконни. Малък подробност, убягнал на Атанасова е, че те биха били такива, единствено в случай че някой ги оспори по съответния институционален ред - един по един. Публична информация това да се е случило няма.

Служебният министър Александър Пулев оспорва и правото на банката сама да емитира облигации. Предстои да реши дали да сезира прокуратурата и държавната финансова ревизия по случая.

Хронологията по въпросната емисия съгласно версията на министъра:
Управителният съвет взема решение да изиска позволение от принципала си да емитира емисията - министър по това време е Даниела Везиева`Такова позволение не е получено от Везиева, нито по-късно от Даниел Лорер.Липсата на разрешението на министъра е мотив да се упражни надзор от страна на Надзорния съвет над Управителния съвет. Такова нямаУправителният съвет не е следвало да пристъпва към последващи дейности по облигацията.Решението за прекратяването на емисията също не е доказано от новия Надзорен съвет, назначен към този момент от министър Пулев.
Историята обаче не свършва тук, а евентуално стартира. заяви преди ден, че служебният министър Александър Пулев готви цялостна смяна на Управителния съвет на ББР.

В него се планува да влязат като изпълнителни шефове Димо Спасов и Илия Караниколов, като имената им към този момент са импортирани в Българска народна банка за утвърждение. И двамата са заемали тези постове в по-далечното минало, само че при разнообразни държавни управления и конфигурации на властта.

Към тях се чака да се причислят и още двама души - Иван Церовски и Валери Маренски, се споделя в обявата. Всеки от упоменатите има история в държавната банка - или по времето на ГЕРБ в другите държавни управления на партията, или от времето на кабинета " Орешарски ".

В цялата сюжетна линия има и още един подробност - въпреки тематиката да не попадна в всеобщия новинарски поток, преди ден от Движение за права и свободи дадоха конференция в Народното събрание. На нея " разкритикуваха " прокуратурата за това, че се бави следствието за така наречен " златни паспорти ", издавани в интервала 2015-2021 година Сигналът на Движение за права и свободи е от началото на годината, а от профилираната прокуратура тогава оповестиха, че се вършат инспекции в Българската организация за вложения. Агенция издава един от документите - уверение, че даден вложител е " заслужен " да вземе български паспорт поради икономическите си заслуги към страната.

Детайлът - в значителен интервал от време отпред на организацията е Стамен Янев - инцидентно или не към момента член на Надзорния съвет на ББР.

Сега от Движение за права и свободи питат какво става с това следствие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР