Двама от 17-те моряци, които бяха блокирани на кораба Рожен

...
Двама от 17-те моряци, които бяха блокирани на кораба Рожен
Коментари Харесай

Двамата моряци, поискали евакуация от кораба Рожен, се прибраха във Варна

Двама от 17-те моряци, които бяха блокирани на кораба " Рожен " в украинското пристанище " Черноморск ", се прибраха в България.

Останалите наши сънародници към момента са на борда на плавателния съд. Товарният транспортен съд, благосъстоятелност на БМФ, дебаркира в врата два дни преди да стартира войната.

Ден след започването на войната в Украйна, двамата моряци виждат от борда на кораба по какъв начин бомбите падат в град Черноморск. Искат да се изтеглят, само че капитанът ги твърди, че на плавателния съд е по-безопасно.

" Пред пристанището е потопена баржа, няма излизане, плажът е миниран, чуват се гърмежи покрай нас, от мои сътрудници разбрах, че оттова са изстреляни ракети, това е Противовъздушна отбрана ", съобщи Борис Контров.
" Аз персонално бях с боцмана, като излязох на палубата видях по какъв начин ракетата се изстрелва. Беше на 500 метра от нашия транспортен съд ", добави готвачът Радостин Сирков.

Когато вземат решение да се изтеглят, капитанът упреква двамата моряци в бойкот и в опит да застрашат живота на останалите от екипажа.

" Това е страхът - да не си изгубят работата. Те избират там да умрат. Днес са поискали 4 индивида от екипажа да се изтеглят, уповавам се Бог да е с тях ", споделя Борис Контров.
Моряците съумяват да се изтеглят със подпомагане на българското външно министерство и благодарение на украинци.

" Говорихме с капитана, от негова страна нямаше никакво подпомагане, в това число и когато всичко беше уредено за слизането ни, той на нас пари не ни даде, автобусните билети и агентските пари ги заплатиха украинците ", прибавя Борис Контров.
" Аз желая да попитам, в случай че техните синове са на този транспортен съд, по какъв начин биха реагирали, по какъв начин биха реагирали, в случай че техните синове ги оставят без пари в страна, в която отпътуват ", разяснява Радостин Сирков.

Пътят от Черноморск до молдовската граница бил сложен и рисков. В рейсовете с двамата моряци имало доста бягащи от войната.

" Страх, боязън в очите на хората, тъга в очите на огромни мъже. Изпращат новородени бебенца, сами майки. И просто боязън. Взривове имаше ", сподели още Радостин Сирков.
Двамата моряци споделят, че не са създали нищо неприятно и са лоялни към компанията, за която работят. Според тях обаче сигурността на екипажа е преди всичко.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР