Двама основни играчи в глобалната здравна филантропия обединяват усилията си,

...
Двама основни играчи в глобалната здравна филантропия обединяват усилията си,
Коментари Харесай

Бил Гейтс намери пари за нова ваксина срещу туберкулоза, търси производител

Двама съществени играчи в световната здравна филантропия сплотяват напъните си, с цел да финансират последния стадий от тестванията за това, което може да бъде първата нова ваксина против туберкулоза от повече от 100 години.

" Уелкъм " (Wellcome) и Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс ще влагат общо към 550 милиона $ за фаза III тествания на имунизацията M72, заяви Ройтерс в сряда.

Туберкулозата, бактериална болест, която визира най-много белите дробове, може да бъде предотвратена и да се лекува, само че 10 милиона души по света към момента се заразяват с нея всяка година. 1.6 милиона души са умряли от туберкулоза през 2021 година, съвсем напълно в страни с ниски и междинни приходи.

Туберкулозата от дълго време е най-смъртоносната инфекциозна болест в света, макар че за малко беше изместена от COVID-19.

По-рано тази година Бил Гейтс разкритикува света, че не финансира нови принадлежности за битка с туберкулозата.

 Бил Гейтс: светът прави неточност, като не дава повече за нова ваксина против туберкулоза Бил Гейтс: светът прави неточност, като не дава повече за нова ваксина против туберкулоза

Неговата организация ще обезпечи по-голямата част от финансирането за новото изпитване: към 400 милиона $. Но организацията също по този начин търси търговски сътрудници, които да произведат имунизацията в задоволителни количества, в случай че клиничните проби са сполучливи.

" Нуждаем се от производител на ваксини. Имаме двама сътрудници, които се интересуват ", сподели Тревър Мъндел, президент на отдела за световно опазване на здравето във фондацията на Гейтс, пред Ройтерс.

Проучването ще отнеме 4-6 години, сподели той. То ще бъде направено измежду 26 хиляди души допълнително от 50 места в Африка и Югоизточна Азия. Ваксината ще бъде тествана, с цел да се види какъв брой добре предотвратява латентната туберкулоза, която може да болести до една четвърт от хората по света, да се трансформира в дейна туберкулоза и да аргументи заболяване. Изпитването ще включва хора с ХИВ.

Съществуващата ваксина против туберкулоза - Bacille Calmette-Guérin (Бе Се Же), е приложена за първи път през 1921 година Тя оказва помощ за предотвратяване на бебета и дребни деца от тежка форма на туберкулоза, само че основаният от нея имунитет изчезва с времето и предлага единствено лимитирана отбрана против елементарната форма на заболяването.

M72 е създадена за първи път при започване на новия век от подкрепяната от Гейтс организация с нестопанска цел Aeras и фармацевтичната компания Джи Ес Кей (GSK), които не престават да обезпечават адюванта или имуностимулиращата част от имунизацията. Ваксинацията е предотвратила развиването на туберкулоза при към половината от хората, които са я получили във втората фаза на клиничните изпитвания, демонстрират данни от 2018 година

Тази резултатност от към 50% е ниска за имунизациите, само че все пакза 25 години може да избави живота на 8.5 милиона души, сподели Световната здравна организация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР