Двама млади български цигулари спечелиха награди в четвъртото издание на

...
Двама млади български цигулари спечелиха награди в четвъртото издание на
Коментари Харесай

Български звезди изгряха в IV международен конкурс за цигулари „Васко Абаджиев“

Двама млади български цигулари завоюваха награди в четвъртото издание на интернационалния конкурс „ Васко Абаджиев “ (23-26 ноември), проведен от клуб „ ЮНЕСКО Леонардо да Винчи “ (София).

Това са 16-годишните Александър Зайранов и Кристина Георгиева. Рекорден брой участници – 24 от 15 страни, се надпреварваха при изключителна конкуренция в Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “. Но първото място беше поделено сред японките Маине Нишияма и Йоши Окура, които демонстрираха изключителна виртуозност. Те получиха по 1000 евро от наградния фонд в размер на 3300 евро.

Втора премия също беше присъдена на две цигуларки – Клеманс дьо Форсвил (Франция) и Юкари Оно (Япония). Варненецът Александър Зайранов, Лиза-Мария Секине (Австрия) и японката Мегуми Касугаи получиха трета премия.

Възпитаничката на НМУ Кристина Георгиева, която сега учи в Белгия при фамозния проф. Леонид Кербел, взе наградата за млад гений.

„ Нивото тази година беше доста високо и по тази причина бяха разделили и наградите – разяснява ръководителят на журито проф. Ангел Станков. – Изключително сме радостни, че има и наградени българчета, защото нашата школа за първи път се показва толкоз сполучливо в състезанието. Авторитетът ни пораства и хората ще разнасят славата и на България, и на Васко Абаджиев по целия свят. “

В журито личаха също имената на проф. Йосиф Радионов, проф. Недялчо Тодоров,
Елизабет Кропфич (Австрия), проф. Хабиб Каялех (Швейцария) и доктор Лауритс Ларсен от Дания.
Проектът е финансиран от стратегия „ Култура “ на Столична община за 2017 година Целта на състезанието, който се организира един път на две години, е възраждането на националната и интернационална памет за огромния цигулар Васко Абаджиев (1926-1978).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР