Двама мъже отиват на съд за злоупотреби с европейски фондове

...
Коментари Харесай

Двама `земеделци` отиват на съд за злоупотреба с еврофондове |

Двама мъже отиват на съд за злоупотреби с европейски фондове на стойност 46 098.20 лева по разнообразни схеми.

Обвиняемият Г.Л. развивал активност като аграрни производител и записал голям брой компании. Предприемачът подал заявление за присъединяване в съглашение за прилагане на аграрни масиви за землището в с. Чемиш, област Монтана, според Закона за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Не бил позволен, защото не отговарял на условията – представляваните и ръководени от него сдружения имали неизплатени отговорности към общинския аграрен фонд и били свързани лица по смисъла на Търговския закон.

Обвиняемият се свързал с различен човек и двамата догорили скица за деяние. Те оформили контракти за пренаемане на земеделска земя за краткотрайно и възмездно прилагане сред няколко сдружения. 

В хода на следствието е било открито, че шеф и представляващ на две от тях - „ Д.С. 2007 “ ЕООД и „ М.Х. “ ЕООД, е Д.Ц., който в никакъв случай не се е занимавал със земеделие, нито е упълномощавал който и да било с такива права. Двамата съумели да се снабдят с документи, с цел да вземат участие в процедурата по систематизиране на масивите.

Действителният притежател на сдруженията въобще не подозирал за измамата. След започване на процедурата обвинените се явили в Общинската работа по земеделие, с цел да извършат корекция в подадените документи. Под претекст за „ сбъркан БУЛСТАТ на сдруженията “ били вписани други номера на ЕИК. По-късно било открито, че те са на новорегистрирани сдружения със сходни наименования - „ Д.С. 2017 “ ЕООД и „ М.Х. 2 “ ЕООД, които към датата на подаване на заявките не са били правни субекти.

Така двамата " земеделци " съумели да се докопат до европейски средства, изплатени по няколко схеми. Сред тях са Схема за единно заплащане на повърхност, Схема за заплащане за селскостопански практики, които са удобни за климата и околната среда, Схема за обвързано подкрепяне за протеинови култури и Схема за мярка 12 по Натура 2000. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР