Двама журналисти от различни точки на света, но обединени от

...
Двама журналисти от различни точки на света, но обединени от
Коментари Харесай

Кои са журналистите, получили Нобеловата награда за мир?

Двама публицисти от разнообразни точки на света, само че обединени от решителната си битка за запазване на свободата на словото в изискванията на засилващи се репресии против самостоятелната публицистика в родните им страни, са носителите на за 2021 година Лауреатите бяха оповестени в петък от Нобеловия комитет в Норвегия, предадоха международните организации, представени от.

Единият от удостоените с влиятелния приз - руснакът Дмитрий Муратов, е основен редактор на “Новая газета ”. Втората носителка е жена – филипинката Мария Реса, основателка на изданието “Раплър ”. Според формулировката те са удостоени поради “усилията им за отбрана на свободата на словото и изразяването, които са основополагащи условия за демокрацията и стабилността на света ”. И двамата са известни със смелите си следствия, провокирали гнева на управниците в родните си страни, заради което са били подложени на съществени закани.
 Горбачов: Нобеловата премия за мир е добра вест Горбачов: Нобеловата премия за мир е добра вест
Бившият руски водач и нобелов лауреат Михаил Горбачов съобщи, че тазгодишният приз, присъден на публицистите Мария Реса и Дмитрий Мур...

“Независимо убийствата на сътрудници и заканите, основният редактор на “Новая газета ” Дмитрий Муратов не се отхвърли от самостоятелната политика на вестника. Той отстояваше поредно правата на публицистите ”, уточни шефката на норвежкия Нобелов комитет Берит Рейс-Андерсен. Тя напомни, че в навечерието на връчването на премията са се навършили 15 година от убийството на журналистката на изданието Анна Политковская. Рейс-Андерсен акцентира още, че на Муратов му се постанова да работи в стремглаво възходящ напън върху медиите в Русия. “Това не е моя персонална заслуга, а на “Новая газета ”, на тези, които починаха, защитавайки правото на хората на независимост на изложение ”, посочи Муратов, представен от ТАСС. “Това са Игор Домников, Юрий Шчекочихин, Анна Политковская, Настя Бабурова, Наташа Естемирова, Стас Маркелов ”, добави Муратов, изброявайки имената на убитите си сътрудници. Всички те бяха разстреляни, пребити до гибел или починаха при съмнителни условия, а поръчителите в никакъв случай не бяха открити.

Главният редактор на “Новая газета ” е първият жител на Русия, на който е присъдена Нобелова премия за мир. През 1990 година, още преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, с това влиятелно отличие бе почетен руският водач Михаил Горбачов. “Изобщо не чаках. Видях позвъняването от Норвегия, само че го счетох за нежелано. Това, което мога да кажа е, че се гордеем с тази премия за съветската публицистика, която в този момент се стараят да репресират. Това е всичко. Ще се стараем да оказваме помощ на хората, които сега са оповестени за сътрудници и са прогонвани от страната ”, съобщи новият нобелист пред изданието “Подем ”.

Дмитрий Муратов заемаше поста основен редактор на “Новая газета ” от 1995 до 2017 г,. а след това още веднъж зае длъжността през 2019 година Вестникът е един от дребното в Русия, който са извънредно сериозни към ръководещите елити и особено към президента Владимир Путин. “Можем да поздравим Дмитрий Муратов. Той работи поредно за идеалите си, завързан е към идеалите си. Талантлив е и самоуверен ”, разяснява новината представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Филипинката Мария Реса пък печели наградата поради сериозното освещаване на скандалната и кървава акция на режима на Родриго Дутерте за битка с опиатите. “Тя се употребява от фундаменталното право на независимост на словото, с цел да разобличи злоупотребите с власт, насилието и растящия авторитаризъм в родината си Филипините ”, изяснява Рейс-Андерсен решението на комитета. “Раплър ” е известно новинарско издание на британски език, което управляващите във Филипините към този момент доста години пробват да принудят да се самозакрие. В съда е подаден формален иск за закриване на изданието, само че то продължава да действа. Във фейсбук то има 4,5 млн. почитатели. През 2017 година президентът Родриго Дутерте разгласи, че медията е благосъстоятелност на американци, които диктуват публицистичната му политика. След това изказване против основната редакторка Мария Реса и самия “Раплър ” бяха заведени 11 правосъдни каузи. Журналистката бе упрекната, че не заплаща налози, че популяризира клюки в интернет, че нарушава закона за задграничните притежатели. Тя обаче се трансформира в знак на битката за независимост на пресата във Филипините. През 2018 година сп. “Тайм ” я включи в групата на публицистите, приети за персони на годината. “Светът без обстоятелства – това е все едно свят без истина и доверие. Сега е най-хубавото време да си публицист. Когато да се занимаваш с тази специалност стане най-опасно, значи, че в този миг то е найважно ”, разяснява в петък премията си филипинката.
 Над 300 номинирани за Нобелова премия за мир Над 300 номинирани за Нобелова премия за мир
Повече от 300 души са номинирани за тазгодишната Нобелова премия за мир, заяви Нобеловият институт, като измежду тях са активистката на...

Предварително за любимец в конкуренцията тази година бе посочена Световната здравна организация. Сред другите най-вероятни претенденти се нареждаха съветският опозиционер Алексей Навални, лидерката на опозицията в Беларус Светлана Тихановска, младата екоактивистка Грета Тунберг и организацията “Репортери без граници ”. Общо тази година за Нобеловата премия за мир претендираха 329 претенденти – 234 персони и 95 организации. Това е третият по многобройност лист в историята на наградата. “Нобелът ” за мир е единственият, който не се връчва от шведския, а от норвежкия комитет. Според разпоредбите на институцията в Осло всеки човек може да бъде номиниран за премията, само че тези, които имат право да оферират, са стеснен брой. При издигането на номинациите се имат поради основно 3 критерия, посочени в наследството на Алфред Нобел – принос в съкращаването на въоръжените сили, подпомагане за мирните договаряния и старания за подсилване на братските връзки сред народите. През миналите 120 години обаче са се добавили някои уточняващи формулировки - като да вземем за пример интернационалното съдействие и приносът в отбрана на правата на индивида. Минимална възраст за лауреатите не съществува, само че съгласно комитета въздействието на отличения човек върху международните каузи би трябвало да е доста, а това лишава време. Което изяснява за какво множеството носители на премията са възрастни хора.

Най-младата носителка в историята е активистката от Пакистан Малала Юсуфсай, която сега на удостояването си бе на 17 година Тя се популяризира с битката си за правото на обучение за девойките в мюсюлманските страни, поради което бе преследвана от талибаните. Нобеловата премия за мир е и тази, която провокира най-вече разногласия. Критиките са свързани и с правилото, че този приз не може да бъде отзован. Веднъж връчен на даден човек, той остава вечно обвързван с името му, без значение от неговите дейности след това.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР