Двама жители на Чукотка преплуваха морето с лодка през октомври

...
Двама жители на Чукотка преплуваха морето с лодка през октомври
Коментари Харесай

От Чукотка до САЩ на лодка: Как избягали от мобилизацията руснаци живеят днес?


Двама поданици на Чукотка преплуваха морето с лодка през октомври предходната година, с цел да не ги активизират за войната в Украйна. Те стигнаха до Аляска, с цел да потърсят леговище в Съединени американски щати, написа Би Би Си.

В тези дни бягството им се разказва от локалните медии в резюме: „ Двама чужденци са арестувани, откакто са пристигнали от Русия с лодка “. Но пътуването е доста по-сложно и ужасяващо. Руснаците описват, че са решили да го създадат, когато всички в селото им почнали да получават военни призовки.

През октомври не се загатва кои са мъжете, през днешния ден Би Би Си споделя повече за смелите руснаци. 52-годишният Сергей Нечаев и 45-годишният Максим Теунаут са другари от крайбрежното село Егвекинот в Чукотка. След началото на мобилизацията вземат решение да заминат за Америка по море.

Докато американските управляващи преглеждат молбата им за леговище, бегълците получават помощ от Славянския християнски център.

Как руснаците стигат до Аляска?

На 5 октомври рибарска лодка дебаркира в инуитското населено място Гамбел на остров Сейнт Лорънс. Островът, ситуиран в Берингово море, е част от щата Аляска, макар че териториално е по-близо до Чукотка, в сравнение с до американския континент. На целия остров живеят малко над 1200 души.

Снимка: Фейсбук


Двама мъже с камуфлажни якета и гумени ботуши излизат от лодката на мокрите черни камъчета. Местните поданици съумяват да се беседват с чужденците единствено благодарение на Гугъл Translate. Така те разбоират, че мъжете са пристигнали от Русия, с цел да избягат „ от съветските военни “, и търсят политическо леговище.

Егвекинот е ситуиран на брега на залив в Берингово море, само че не и на най-източната точка на полуострова. Затова Нечаев и Теунаут плават около чукотското крайбрежие в продължение на дни с изключени телефони: опасяват се, че ще бъдат видяни от граничарите. Нощуват на брега. Когато най-сетне вземат решение да преплуват Берингово море, бегълците попадат в стихия и се постанова да се върнат на съветския бряг.

При втория опит за пресичане на морето бурята стартира още веднъж, само че мъжете въпреки всичко вземат решение да продължат към Америка. Максим Теунаут е умел риболовец. Благодарение на уменията му те оцеляват, споделя по-късно Нечаев в изявление.

Те толкоз се опасяват от своето държавно управление, че рискуват живота си

Приключенията на приятелите не свършват дотук. Местните управляващи предизвестяват бреговата защита за идването им и те извеждат незаконните руснаци от селището. От остров Сейнт Лорънс те са превозени със аероплан до континента и прекарват идващите три месеца в миграционен затвор в Такома, Вашингтон, на западния бряг на Съединени американски щати. Там ги хранели единствено с ориз и фасул - оплакват се руснаците в изявление за The Economist. Но в затворническата библиотека те намират книги на съветски език, най-вече типичен творби от XIX век.

Сенаторът от щата Аляска Лиза Меркауски беседва с тях в ареста. Те " толкоз се опасяват от своето държавно управление, че рискуват живота си, с цел да прекосят тези открити води с 15-метрова лодка. Това приказва доста ", сподели тя пред кореспонденти.

Меркауски споделя, че бежанците ѝ обяснили, че принадлежат към коренното население на Сибир. „ Те ѝ споделиха, че Путин се е насочил към селски общности, в които живеят национални малцинства, т.е. коренни поданици “, описа сенаторът.

Сергей Нечаев изясни пред кореспонденти, че в тяхното село всички мъже са пристигнали в службата за набиране на военнослужещи.

Три месеца по-късно - в средата на януари, руснаците са освободени под гаранция. Сергей и Максим остават в Такома, пристанищен град близо до Сиатъл, в очакване на решение за тяхното леговище. The Economist написа, че до момента в който бежанците си намерят работа, локалният Славянски християнски център им оказва помощ и ги приютява.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР