Двама души загинаха, след като ракета се разби в полско

...
Двама души загинаха, след като ракета се разби в полско
Коментари Харесай

Инцидентът с ракета в Полша: Какво се знае до момента?

Двама души починаха, откакто ракета се разруши в полско село. Според Варшава тя евентуално е изстреляна от украинската противовъздушна защита в отговор на съветска офанзива. Няма доказателства, че става дума за съзнателно нахлуване. Няма данни за готвена офанзива от страна на Русия против НАТО. Това заяви генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг измежду среща на посланиците на страните от Алианса.

Москва отхвърли съпричастност към случая. А Киев поска неотложен достъп до мястото на детонацията.

Няма съответна опасност за България. Това стана ясно след изключително взаимно съвещание на комисиите по външни работи и по защита, свикани поради случая.

Ето и хронологията на случая и реакции:

Малко преди 5 следобяд на 15 ноември детонация избухва в региона на полското село Пшевдов в Източна Полша, покрай границата с Украйна. Загиват двама души. Вчера Русия извършваше масирани удари против разнообразни градове в Украйна, само че Москва отхвърли да е виновна за инцидентаи го дефинира като украинска провокация.



Полският министър председател Матеуш Моравецки още нощес свика незабавно съвещание на държавната комисия за национална сигурност и защита . Варшава ускори защитата на въздушното си пространство и изиска привикване на съвещание на НАТО, основано на член 4 от контракта на Алианса . Т.е. - съдружниците се срещат за съвещания, когато става въпрос за опасност за националната сигурност. Започна следствие на случая.



Полският президент Анджей Дуда организира диалози с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. Дуда беше сдържан пред медиите:

" Всички знаем, че през целия ден Русия обстрелваше Украйна с ракети, само че нямаме никакви безапелационни доказателства към този миг, които да ни показват кой е изстрелял ракетата. Уверен съм, че следствието ще ни даде повече изясненост. Вероятно става дума за ракета съветско произвеждане ", сподели той.





Рано тази заран се организира изключителна среща на водачите на страните от Г-20, ръководена от Джо Байдън . Пред публицисти американският президент съобщи, че е.

" С водачите на страните от НАТО и Г-7 обсъдихме обстановката в Европа. Единодушни сме, че е извънредно значимо да бъде направено цялостно следствие на детонацията в Източна Полша до границата с Украйна. Изказваме своите съболезнования на околните на починалите. Заедно ще решим какви стъпки да предприемем, откакто имаме изясненост от следствието. Съдейки по траекторията, е малко евентуално ракетата да е изстреляна от Русия ", сподели Байдън.



Русия съобщи, че удари са нанасяни не по-близо от 35 километра от украинско-полската граница .

Москва твърди, че разпознава по фотоси на отломките ракетата в Полша като украинска ЕС-300.

" Що се отнася до случая в Полша - Русия няма никакво отношение към него. Станахме очевидци на следващата истерична, безумна русофобска реакция, която не се основава на никакви действителни данни. Високопоставени чиновници от разнообразни страни вършиха изказвания без да имат никаква визия какво тъкмо се е случило ", сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков обърна внимание на " много сдържаната и доста по-професионална реакция " на американската страна и на американския президент Джо Байдън.



Според Киев, отговорни са точно съветските сили .

Секретарят на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна - Алексей Данилов, написа, в Туитър, че желае неотложен достъп на украински експерти до мястото на случая и прикани за взаимно му следствие. Киев е подготвен да даде доказателства за съветска диря, се споделя още в поста.

We advocate for a joint examination of the incident with the missile’s landing in Poland. We are ready to hand over evidence of the russian trace that we have. We are expecting information from our partners, based on which a conclusion was made that it’s a air defense missile.
— Oleksiy Danilov (@OleksiyDanilov)

След изключителното съвещание на Съвета за национална сигурност на Полша стана ясно, че ракетата, която се разруши в полско село, евентуално е изстреляна от украинската противовъздушна защита в отговор на съветска офанзива. Няма доказателства, че става дума за съзнателно нахлуване, сподели полският президент.

Полша отдръпна настояването, което нощес беше изпратила, за задействането на член 4 на НАТО.



" Нищо, безусловно нищо не демонстрира, че това е било умишлена офанзива против Полша. Не е било ракета, ориентирана против Полша, задачата не е била страната ни, това не е било офанзива против Полша. Важният въпрос - каква е била ракетата? Вероятно съветска, веротно произведна през 70-те години, от типа ЕС-300. Другият значителен въпрос - кой е виновен за изстрелването ѝ? Към този миг няма доказателства, че тя е пристигнала от съветска страна, само че има доста огромна възможност ракетата да е употребена от украинските противовъздушни сили ", сподели Анджей Дуда.





Според НАТО няма данни детонацията в Полша да се дължи на умишлени дейности.

Няма данни и за готвена офанзива от страна на Русия против НАТО. Това заяви измежду среща на посланиците на страните от Алианса.

" Нашият прелиминарен разбор допуска, че случаят евентуално е породен от украинска противовъздушна отбранителна ракета, изстреляна в отбрана на украинска територия против офанзивите с съветски крилати ракети ", сподели Столтенберг.

Според него виновността за случая не е на Украйна, а на Русия, която води противозаконната си война против нея.



Канцлерът на Германия Олаф Шолц прикани да не се вършат прибързани изводи след случая в Полша. Според турския президент Ердоган е значимо, че Русия не е обвързвана с детонацията в Полша.

От Бали от срещата на върха на Г-20 ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели, че Европейски Съюз ще продължи да поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.





Няма съответна опасност за България.

Това е мнението на служебните министри на защитата и външните работи, които бяха изслушани на изключително взаимно съвещание на отрасловите парламентарни комисии.



" В случая, доколкото виждам аз и от полска страна, и от американска страна, в това число от българска, се приказва за случай. Т. е. това е главната версия, която сега се преглежда. Разглеждат се разнообразни версии в посока съветска ракета, изстреляна украинска и т. н. За в този момент главната версия, по която се работи е, че най-вероятно е украинска ракета, която е стреляна по съответна въздушна цел, въздушна цел, най-вероятно съветска ракета. Към момента това, което нащите съдружници разясняват, а и подхващат като деяние, е една спокойна позиция, без да изисква някакво увеличаване, повишение на степен на подготвеност на въоръжените сили или увеличаване на източния фланг ", сподели служебният министър на защитата Димитър Стоянов.





И депутатите от всички парламентарни групи оцениха случая в Източна Полша като инцидентен, а не като целеустремен акт.



Временно изпълняващият длъжността дипломат на България в НАТО Златин Кръстев сподели за Българска национална телевизия, че към този момент н яма потребност от в допълнение укрепване на Източния фланг на Алианса.



" Вината за това не може да се търси в Украйна, която се отбранява, а е разследване на масираната офанзива против нея с разнообразни типове оръжие - с крилати и балистични ракети, с дронове. Всяка противовъздушна защита би се объркала в една такава обстановка, камо ли подложената на стрес Украйна. Вчерашната офанзива е била най-голямата от месец октомври насам. В момента няма нужда от увеличаване на източния фланг ", сподели Кръстев.



Снимки: Българска национална телевизия, БГНЕС

Повече за обстановката в Полша - вижте във видеото



ВСИЧКО Пожарна охрана ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР