Двама души загинаха при пожарите в Испания, които продължават да

...
Двама души загинаха при пожарите в Испания, които продължават да
Коментари Харесай

Испания в плен на опустошителни пожари

Двама души починаха при пожарите в Испания, които не престават да бушуват. 14 са потърпевшите. За последната седмица огънят изпепели 30 хиляди хектара в разнообразни области. Хиляди хора бяха евакуирани.

Най-засегнатите области са Естрамадура, Галисия, Каталуния. Наложи се евакуация на към 6000 души от над 30 общини, някои изгубиха домовете си.

Огънят прекъсна значими транспортни връзки като автомагистрала и железопътна линия сред Мадрид и Галисия. Премиерът Педро Санчес посети най-засегнатите региони и прикани да бъдат удвоени напъните за битка с пожарите, а също отбраната на природата да бъде превърната в държавна политика. Той акцентира, че в основата на казуса са климатичните промени, породени от човешката активност. Други политици разясниха, че предварителната защита не е задоволителна.

Още евакуации поради пожари в Южна Европа
Огнеборци обаче допълват, че доста от пожарите са умишлени. От началото на годината в Испания са изгорели 70 хиляди хектара - съвсем двойно повече от междинния индикатор за последното десетилетие.

Ситуацията се утежни и от горещата вълна която продължи десетина дни в цялата страна с температури до 40 градуса. От през днешния ден съгласно прогнозата жегите би трябвало да правят отстъпка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР