Двама депутати от ДПС получиха дисциплинарни наказания в хода на

...
Двама депутати от ДПС получиха дисциплинарни наказания в хода на
Коментари Харесай

Изгониха Рамадан Аталай за едно пленарно заседание

Двама депутати от Движение за права и свободи получиха дисциплинарни санкции в хода на дебатите по обсъжданите на второ четене промени в Закона за пчеларството.

Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов в профил за едно пленарно съвещание депутата Рамадан Аталай, който отхвърли да напусне парламентарната естрада, откакто Симеонов не еднократно го прикани да поправя изявлението си всъщност. Аталай разяснява измененията в Закона за пчеларството, с които се променя Законът за водите. Предложените текстове касаят статута на язовир Овчарица, който е благосъстоятелност на НЕК.

Наказание " неодобрение " получи и депутатът от придвижването Елхан Кълков, който бе свикан от председателстващия съвещанието да смъкна маската си, с цел да бъде може да бъде разпознат. Причина за наложеното неодобрение бе имитация от място от страна на депутата.

Рамадан Аталай отхвърли да освободи трибуната и по тази причина бе дадена отмора.

След края й, депутатът Джейхан Ибрямов от Движение за права и свободи дефинира метода на управление на съвещанието като " несръчен " и " некомпетенен ".

Станахме очевидци на едно некадърно и неспособно управление на съвещание на Народното събрание, без нарушение да бъде осъден депутат, който се изрича всъщност по законопроект, съобщи Ибрямов.

Председателстващият съвещанието Валери Симеонов прикани за изявления всъщност по противоречивите параграфи.

Иначе депутатите взеха решение основава се Съвет по пчеларство като съвещателен орган към министъра на земеделието с признати на второ четене промени в Закона за пчеларството. Съветът подкрепя министъра в осъществяване на държавната политика в бранша. Досега подобен орган е бил Националният браншови пчеларски съюз.

Министърът на земеделието е ръководител на Съвета, със свои заповеди дефинира състава му и утвърждава правила за организацията и активността на консултативния орган.

Не бе признато предлагането на самостоятелния депутат Валери Жаблянов функционалностите на този орган да се дефинират в закона, вносителите са планували посредством устав, направен от министъра.

В състава на Съвета влизат представители на аграрното ведомство, Държавна фирма " Земеделие " - Разплащателна организация, Българската организация по сигурност на храните и пчеларски организации, отговарящи на условия, избрани в разпоредбите, гласоподава Народно събрание.

Пчелните фамилии се настаняват в пчелини, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинската активност, дефинира още Народното събрание.

Постоянните пчелини наложително са с ограждение, като в урегулираните поземлени парцели са с ограда, осигуряваща сигурността на обекта и непозволяваща свободен достъп и прекосяване на хора и животни, и са обозначени с табелка с регистрационния номер на пчелина.

Обектите в горски територии могат да са с ограждение, което не съставлява строителство по смисъла на Закона за устройство на територията, и на което се слага табелка с регистрационния номер на пчелина.

За непрекъснатите пчелини, намиращи се в предпазени територии, тези условия не се ползват.

Основните цели би трябвало да са запазване на пчелите като тип и развиване на пчеларството в България, в този закон няма визия, разяснява Кристиан Вигенин от социалистическата партия. Според левицата посредством закона за пчеларството се дава опция и за нерегламентирано изсичане на гори.

През всички години, когато Българска социалистическа партия е била в ръководството или в съпротива, не са внесли закон за пчелите в България, отговори Петър Петров от " Обединени патриоти ".

Пчелните фамилии се настаняват в пчелини, регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската активност. Собствениците или ползвателите на пчелини подават заявление по пример до шефа на съответната Областна дирекция по сигурност на храните.

Депутатите дефинираха притежателите или ползвателите на дребни пчелини за персонални потребности да подават заявката посредством кмета или кметския наместник, като за регистрацията не се събира такса.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР