Двама демонстранти, взели участие в протест срещу военния преврат, бяха

...
Двама демонстранти, взели участие в протест срещу военния преврат, бяха
Коментари Харесай

Хунтата сее смърт в Мианма, магазините затварят, заводите спират

Двама стачкуващи, взели присъединяване в митинг против военния прелом, бяха убити през днешния ден в Мианма, съобщи Ройтерс, като се базира на очевидци. Снимки на двамата убити мъже бяха оповестени във Facebook. Според очевидци полицията е употребила зашеметяващи гранати и сълзотворен газ против стачкуващите, а няколко души са били уцелени с патрони, изстреляни от намираща се наоколо постройка.
Още по тематиката
Все още не е ясно кой е стрелял по стачкуващите, макар че на място са били ситуирани сили както на полицията, по този начин и на армията.

Протестите против хунтата не престават макар репресиите, а опозицията се пробва да сковава страната. По данни на Организация на обединените нации убитите от военния прелом на 1 февруари до момента са повече от 50.

Банките, комерсиалните обекти и заводите в Мианма през днешния ден стопираха да работят по апел на главните синдикати в страната, съобщи Франс прес. Целта е да бъде засилена стачката, която да окаже напън върху военните.

Девет от най-важните синдикати в Мианма приканиха за " изцяло и дълготрайно прекъсване на стопанската система " от през днешния ден. " Моментът за деяние настъпи ", обявиха те.

От своя страна хунтата предизвести, че служители, които не прекратят стачката, ще бъдат уволнявани, отбелязва френският в. " Фигаро ".

Десетки хиляди се включиха във вчерашните митинги в Мианма, макар осъществените предходната вечер интервенции против деятели и водачи на митингите, написа английският в. " Гардиън ". Засега няма данни за жертви и ранени при разпръсването на някои митинги. Други демонстрации против режима протекоха спокойно.

Най-масовите митинги се организираха в град Мандалай, където деятелите уважиха паметта на жертвите на репресиите с две минути безмълвие.

" Те убиват хора, все едно убиват пилета и птици ", съобщи един от водачите на митингите в южния крайбрежен град Давей. " Какво ще вършим, в случай че не се разпалваме против тях? Трябва да се разпалваме ".

" Продължаването на икономическата и бизнес активност както нормално ще е единствено от изгода за армията, до момента в който тя потиска силата на народа на Мианма ", се акцентира в изказването на 18 профсъюза, които приканиха за стачка в отбрана на демокрацията в страната.

Профсъюзите се пробват да засилят резултата на придвижването за гражданско непокорство, което към този момент засегна тежко държавния уред. Последствията се усетиха на национално ниво - затворени лечебни заведения, празни отдели на министерства и банки, които не могат да работят, показва изданието.

От своя страна хунтата предизвести, че служители, които не прекратят стачката, ще бъдат уволнявани, отбелязва френският в. " Фигаро ".

Съпротивата против хунтата даде обещание да сътвори скоро незаконно " краткотрайно държавно управление ", написа френският в. " Монд ", като цитира изявление с " лекар Саса ", политик и доктор от Мианма, който през последните дни се трансформира в новото дипломатическо лице на бирманската опозиция против генералите, завзели властта по време на пуча на 1 февруари.

" Генералите ни оповестиха война и армията си присвои правото да убива! Следователно би трябвало да се борим против тази нова противозаконна администрация, произлизаща от преврата, и да създадем политическа опция! ", декларира Саса в изявлението.

Междувременно Австралия разгласи, че приключва военното си съдействие с Мианма и пренасочва филантропичната помощ поради осъществения боен прелом и задържането на австралийски жител, написа английският в. " Индипендънт ".

Вместо държавното управление на Мианма и свързани с него организации, помощите ще бъдат изпращани на най-уязвимите и бедните в страната, в това число рохинги и други етнически малцинства, посочи австралийската външна министърка Марис Пейн.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР