Двама братя шведи от ирански произход получиха тежки присъди затвор

...
Двама братя шведи от ирански произход получиха тежки присъди затвор
Коментари Харесай

Осъдиха двама братя шведи от ирански произход на затвор заради шпионаж в полза на Русия

Двама братя шведи от ирански генезис получиха тежки присъди затвор за шпионаж в интерес на Русия и военното ѝ разузнаване ГРУ, съобщи Асошиейтед прес.

По-големият от двамата натурализирани шведи Пейман Кия беше наказан на пожизнен затвор, а по-малкият Паям Кия - на девет години и 10 месеца. Те се явиха пред Стокхолмския областен съд по обвинявания, че сред 28 септември 2011 година и 20 септември 2021 година дружно са предавали сведения на Русия.

Доживотната присъда в Швеция нормално е равносилна на минимум 20-25 години затвор.



" Няма подозрение, че братята, дружно и в съгласие, са п редоставяли без позволение и в интерес на Русия и ГРУ добити от тях сведения ", се споделя в претекстовете за правосъдното решение. Те са ги предоставяли на непозната мощ за да навредят на националната сигурност на Швеция, се добавя в тях.

Според Стокхолмския областен съд " главната движеща мощ зад осъществяването на общото им закононарушение " е бил Паям Кия, а присъединяване на Пейман Кия е било " относително по-маловажно ".

По-големият брат " изцяло е съзнавал вредите, които ще аргументи, предавайки сведенията на Русия, която съставлява най-голямата опасност за националната сигурност на Швеция ", показва съдът в претекстовете си за доживотната присъда.

" След като се срещна с приложените доказателства, окръжният съд счита, че някои обстоятелства и условия по случая към момента не са изцяло изяснени и по тази причина не беше допустимо с цялостна сигурност да се сформира цялостна картина на това, което се е случило ", постанови арбитър Манс Виген. " Но даже и по този начин формираната картина е задоволително ясна, с цел да бъдат подведени обвинените под отговорност. "

Мотивът по думите му са били парите .

Що се отнася до размера на закононарушението, Пейман Кия се е сдобил с към 90 документа, а Паям с близо 65, уточни Виген.

" Разкриването на сходни документи може да бъде изключително нездравословно за националната сигурност на Швеция ", сподели той на конференция.

" Те бяха приети за отговорни за доста тежки закононарушения против системата за разузнаване и сигурност на Швеция ", съобщи прокурор Пер Линдквист.

През цялото дело, което се гледаше при закрити врата, двамата мъже отричаха да са направили каквото и да било престъпление. Голяма част от събраните доказателства при предварителното разследване са загадка.

В интервала 2014-2015 година 42-годишният Пейман Кия е работил за шведското контраразузнаване, само че и за въоръжените сили на страната. Според шведската прокуратура данните, които са предавали на руснаците, са от няколко отдела на шведската работа за сигурност и разузнаване СЕПО.

Пейман Кия, както се твърди е работил за външното разузнаване на шведските въоръжени сили, известно с акронима МУСТ, както и за свръхсекретен отдел в тази работа, занимаващ се с шведските шпиони зад граница, оповестяват шведски медии.

Той е бил задържан през септември 2021 година, а неговият брат - през ноември същата година.

При ареста си 35-годишният Паям Кия е оказал помощ на брат си да " разкачи и счупи корав диск, който по-късно е открит в резервоар за боклуци ", се споделя в обвинителния акт, с който АП е имала опция да се запознае.

Смята се, че това е един от най-сериозните случаи на шпионаж в шведската история, тъй като двамата са съставили лист с всички чиновници на СЕПО.
Един от най-големите шпионски кавги в Швеция е от времето на Студената войната, когато Стиг Берглинг, който работи за СЕПО и въоръжените сили, продава секрети на Съветския съюз. През 1979 година той е наказан на пожизнен затвор по сходни обвинявания, само че след това бяга, до момента в който излежава присъдата си, с цел да се завърне непринудено в Швеция през 1994 година Умира в родината си през януари 2015 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР