Двама 15-годишни ученици от Пловдив са задържани днес от служители

...
Двама 15-годишни ученици от Пловдив са задържани днес от служители
Коментари Харесай

Двама ученици от Пловдив са задържани за подаване на сигнали за бомби в училищата

Двама 15-годишни възпитаници от Пловдив са арестувани през днешния ден от чиновници на ГДБОП за подаване на сигнали за бомби в учебните заведения. Момчетата са основали група в Телеграм, с цел да търсят почитатели и от това да завоюват финансови облаги, заяви в Пловдив основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Общо осем лица измежду тях и малолетни са арестувани на територията на цялата страна за подадени бомбени закани в учебните заведения.



В ранния следобяд при профилирана акция на ГДБОП в пловдивския квартал " Столипиново " беше арестуван 15-годишен възпитаник, който по наши източници е от сирийски генезис. След траяли часове претърсвания на жилището му, той бе изведен от униформените с скрито лице и отведен в районното ръководство.



Любопитен факт е, че домът на момчето, обвинено в изпращане на бомбени закани до учебните заведения, е навръх гърба на постройката на полицейското ръководство в регион " Източен ". От полицията разпространиха фотография на компютъра на момчето, на които се вижда, че преносимият компютър е оборудван с професионални геймърски подложки, както и професионален микрофон на стойка, подобаващ за лъчение на записи в интернет платформи.



Задържан е и негов другар, също на 15 години, с който на 31 март са изпратили имейл до някоклко адреса в това число до пощата на ГДБОП с предизвестие за сложени взривни устройства в учебни заведения в Пловдив Ямбол София и Бургас. Разследващите са изискали данни от британска компания, от чиито сървъри е изпратен заплашителния имейл. Установено, е че пощенската кутия е основана няколко часа преди изпращането на електронното известие.

" Младежите изясняват, че са желали да записват такава група, в която да завоюват доста почитатели и която група надлежно да им донесе някаква материална полза от тези почитатели. Но това, което можем да изведем като извод от цялата активност, която направиха сътрудниците е, че след понеделник и вторник, когато беше открита хакерска офанзива от източник отвън нашата страна, от сряда нататък това стана като едно заразно събитие и много такива лица - малолетни и пълнолетни, се увлякоха по тази наклонност ", съобщи Петър Тодоров, основен комисар на Министерство на вътрешните работи.



Без връзка с тези две момчета в Пловдив, през вчерашния ден е арестуван и престъпно проявен мъж, който също е подал сигнал за бомбена опасност в едно от пловдивските учебни заведения. Също през вчерашния ден в София поради киберзаплахи към този момент беше задържан 17-годишен възпитаник. Все още обаче не е оголен създателят на първичната хакерска офанзива, пристигнала от страна отвън Европейския съюз. Наказанията, които заплашват лицата, подали сигнали за бомби, са санкция ог 5 до 15 000 лева и затвор до 5 години.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР