Двадесет и третото издание на популярния конкурс на в. Рибар“

...
Двадесет и третото издание на популярния конкурс на в. Рибар“
Коментари Харесай

Абдия Юмеров от Белица в Топ 10 на най-добрите риболовни постижения за 2023 г.

Двадесет и третото издание на известния конкурс на в. „ Рибар “ за „ Най- огромна риба 2023 “ има с какво да бъде запомнено. Рекордни пости­жения няма, само че пък бяха показани редица трофейни риби, които незабавно се превръщаха в украшението на вестника и предизвикваха повсеместен интерес.

Особено забавна беше конкуренцията измежду хищниците – и щуки, и бели риби участваха постоянно в класацията. Сомовете бяха по- малко, само че пък все от сой. Като че ли се вижда отлив откъм улове­ни мирни колоси – шарани и амури, само че това си има своето пояснение. По свободните водоеми тези риби са сложни и слуката е доста епизо­дична, изключително с такива от „ тежка категория “.

Конкурсът „ Най-голяма риба 2023 “ позагуби известност в актуалната риболовна реалност, при която хартиените издания като че ли остават на назад във времето пред други средства за връзки. Но е жив и дори натрупа такава пъстра история, че си заслужава да го съхраним и да го адми­рираме.

Както повелява традицията, ще създадем къс разбор как­во се случи през миналата година по водоемите в страната като проследим в последователен ред по-значимите риболовни достижения, показани в нашия конкурс.

Годината стартира стремително откъм трофейни хищници. Още във втори брой Даниел Йорданов се похвали с уловена щука 6 кг от река Тунджа. В трети брой пък пристигна бялата риба 8,6 кг от язо­вир „ Искър “, влезнала в актива на софиянеца Светозар Генов. Тя се обрисуваше да е рекордна за цялата година, но… в послед­ния миг различен софиянец – Валери Йонков направи възторг с уловената от язовир „ Искър “ 10,5 кг бяла риба точно на Коледа.

Реките също се регистрираха уместно. Дойдоха поръчки с речни кефали, в това число и шампионското достижение на пловдивчанина Ивелин Гановски от Марица – кефал 3 кг. Впрочем, господин Гановски може да бъде двойно задоволен от достиженията си през отминалата година, тъй като завоюва и в друга категория – с распер 6,1 кг, още веднъж от Марица. Изяве­ният пловдивски спинингист и наш дълготраен помощник и четец за следващ път потвърди, че постоянството е пътят към трофейните хищници даже и в такава сложна и непредсказуема река като Марица.

Заслужава да се означи достижението на различен наш редо­вен четец. Абдия Юмеров, от гр. Белица нормално се за­бавлява с кефали и скобари по Струма и Места, само че в този момент взема шампионски приз с бяла мряна 4,1 кг, уловена от река Искър в Дефилето след София.

През летния сезон, когато се отбелязва известно мъртвило откъм трофейни риби, от време на време палехме пристрастеностите с пока­зани сомове, шарани, бели амури. Все отново рекордният 70-ки­лограмов сом бе изваден в ранната есен на язовир „ Крапец “ от Радослав Радославов, от Ловеч. А шампионският шаран пък се включи в състезанието в най-късна есен и то от един позабравен язовир, какъвто е „ Малко Шарково “. Той е и персонален връх за Станислав Андонов, от Ямбол.

Източник Slrb.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР