Двадесет и шест годишният мъж, който вчера уби с нож

...
Двадесет и шест годишният мъж, който вчера уби с нож
Коментари Харесай

Нападателят от Хамбург бил кандидат за убежище, имал психологически проблеми

Двадесет и шест годишният мъж, който през вчерашния ден умъртви с нож един човек и рани шестима при нахлуване в Хамбург, е живеел в Европа от няколко години със статут на претендент за леговище, заяви прокуратурата в Хамбург, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Той прекарал известно време в Швеция и Норвегия, чиито езици овладял " доста добре ", а напролет на 2015 година се преселил в Германия.

В продължение на към две години мъжът, именуван в немската преса Ахмад А., се е показал единствено един път, с джебчийство, само че се разминал безнаказано.

Съседът му по стая в бежанския център в Хамбург, 31-годишен сирийски емигрант, представящ се с името Мохамад, не схваща какво се е случило. " Той е доста образован, постоянно е помагал на претендентите за леговище и ги е наставлявал какво би трябвало да създадат ", описа Мохамад.

" Наистина почтен вид, в никакъв случай не е проявявал експанзия. Най-лошото, което е правил, е да потропа на прилежаща врата, тъй като музиката беше доста мощна ", добави той.

Мохамад и други жители на приюта обаче забелязали неотдавнашна смяна. " По време на последния рамазан претърпя рецесия, накупи си ислямистки облекла и четеше Корана в стаята си на глас ", сподели той. Ахмад отишъл в университет в града, крещял на студентите, че по света се избиват мюсюлмани и говорел за обстановката в Палестина. Друг жител на приюта споделя, че Ахмад постоянно викал " Аллах акбар " по коридорите, както направил и при вчерашното нахлуване.

Тази неотдавнашна радикализация бе доказана през днешния ден от вътрешния министър на града провинция ХамбургАнди Гроте. На конференция Гроте съобщи: " Той е бил прочут като ислямист, само че не и като джихадист на службите за сигурност ". Министърът добави, че на този стадий има индикации за ислямистки претекстове на офанзивата, само че че нападателят страдал и от психически проблеми. Гроте сподели, че на този стадий обстановката остава към момента неразбираема и не може да се дефинира изрично кой от двата детайла - ислямисткия или психологическия - е подтикнал нападателя да извърши офанзивата, съобщи Франс прес.

Германската полиция счита, че нападателят е работил самичък и не е обвързван с екстремистка мрежа, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Според възстановката на полицията нападателят, който е роден в Обединените арабски емирства, влезнал през вчерашния ден в супермаркет в квартал на Хамбург и откраднал кухненски нож с острие с дължина 20 сантиметра. После се нахвърлил върху мъж на 50 години и го намушкал до гибел. След това ранил двама други клиенти и избягал от магазина, където траял да нанася удари по инцидентни минувачи. Той бил обезвреден с помощта на други минувачи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР